Китайският мегаполис Шънджън иска да внася наши биологични продукти

Кметовете на 16-милионния град и 300-хилядния Пловдив подписаха договор за побратимяване
На форума бяха подпосани договори между китайски и български бизнесмени

На форума бяха подпосани договори между китайски и български бизнесмени

Китайският мегаполис Шънджън желае „тясно сътрудничество в областта на селското стопанство и по-специално на биологичното производство“. Това заяви в обръщението си при откриване на Втория бизнес форум  в Новотол Пловдив кметът на 16-милионния град Ксу Цин. Той пристигна с делегация от китайски бизнесмени, които желаят да си партнират с български компании. Кметът Цин изрично подчерта, че днешното посещение е в резултат на януарската среща между президентите на България Росен Плевнелиев и на Китай Си Цзинпин. С това посещение Китай отбелязва 65 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

Велина Панчева прочете обръщение на министър Греков

Велина Панчева прочете обръщение на министър Греков

Бизнесмени от България и от Пловдив присъстваха на откриването на форума, но единственият представител на държавата бе Велина Панчева, директор на Дирекция „Стратегии, анализи, планиране и пазари“ в Министерство на земеделието и храните и предишен шеф на Областна земеделска дирекция в Пловдив. Тя прочете обръщение към делегацията от името на земеделския министър проф. Димитър Греков. В него той припомня последните официални срещи между наши държавници и китайски ръководители. През 2013 г. България е експортирана за Китай стоки в обем на 8.651 милиона долара, а вносът от Китай е бил за 40.134 милиона долара. Към държавата от Далечния Изток са изнесени български пресни плодове, царевица, маслодайни култури, вина. Предстои да се разработи и пазарът на месо и риба.

Областният управител на Пловдив не бе забелязан.

Кметовете на китайския град Шъндзън – Ксу Цин и на Пловдив Иван Тотев подписаха договор за побратимяване на

Връчване на ключа за Шънджън

Връчване на ключа за Шънджън

двата града. Кметът Цин връчи на председателя на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие Ангел Христозов  и символичен ключ на общината.

Преди подписването на договора бяха излъчени филми за Пловдив и за Шъндзън. От филма за китайския град се разбра, че в него е второто по големина в света пристанище за контейнери. Само преди 30-на години Шъндзън е бил съвсем малък град и населението му е наброявало около 30 000 души. „Ние сме градът на големите производители, които произвеждат качествена продукция. Качеството е нашата най-висока и голяма цел“, обясни кметът Ксу Цин.

Той разказа, че Шънджън е изключително зелен град с ниски водородни емисии. Половината от територията му е обхваната от програма за екологичен контрол. „Шънджън е град на любовта и на сърдечното отношение към всички“, каза Ксу Цин.

Веднага след връчването на ключа на Шънджън бяха подписани меморандуми и договори за сътрудничество между

Кметът Иван Тотев (вдясно) и кметът на Шънджън С разгледаха изложбата "Произведено в Шънджън"

Кметът Иван Тотев (вдясно) и кметът на Шънджън Ксу Цин (до него) разгледаха изложбата „Произведено в Шънджън“

фирми от Шънджън и България. Във фоайето на хотела бе наредена изложба „Произведено в Шънджън“.

Следобедът продължава с представяне на наши и китайски фирми и делови срещи между мениджъри.

Форумът ще продължи до сряда, 26 март включително.

 

Leave a Comment