Кабинетът няма да разреши 30-милионния заем за улиците на Пловдив

Градът щял да достигне лимита си на задлъжнялост, мотивира се финансовият министър Петър Чобанов

Кабинетът няма да одобри заема от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в размер на почти 30 милиона лева за основни ремонти на главни булеварди и шосета в Пловдив. Това стана ясно от отговора на финансовия министър Петър Чобанов при запитване на АгроПловдив днес на пресконференция в Пловдив.

Чобанов заяви, че инвестиционните намерения на общината трябва да са добре структурирани, което се разминава с действителността. Като втора причина за отказа финансовият министър посочи, че ако се вземе, заемът трябва да бъде върнат без да се налага увеличаване на месните данъци за населението. Според него ако кредитът се изтегли, община Пловдив ще достигне лимита си на задлъжнялост.

Протестът в Коматево бе в края на септември 2013

Протестът в Коматево бе в края на септември 2013

За 30-милионния заем на Пловдив се заговори още през 2012 г. Дългата процедура за одобрение на кредита премина успешно и ЕБВР даде съгласие за него. Общинският съвет също го гласува. На 19 септември 2013 г. обаче областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов оспори в съда процедурата по общественото обсъждане на заема и така на практика удари първата спирачка пред инвестиционните намерения на общината. Това предизвика протести на жителите на кв. Коматево, както и на бизнеса от район „Северен“.

По-късно, недоволен от съдебното решение, областният управител Каймаканов обжалва решението пред Върховния административен съд. В края на ноември ВАС потвърди решението на пловдивския съд. След отпадане на съдебните пречки, заемът трябваше да бъде одобрен и от финансовото министерство. Днес стана ясно, че това няма да се случи.

С 30-милионния заем от ЕБВР кметът Иван Тотев имаше намерение да извърши реконструкцията на няколко големи пътни обекта в Пловдив – основен ремонт на бул. „Руски“ в участъка от кръстовището на Централна гара до бул. „Шести септември“, основен ремонт и разширение на бул. „Коматевско шосе“ в обхвата на Община Пловдив от ул. „Александър Стамболийски“ до входа на кв. Коматево, реконструкция на бул. „Шести септември“ в участъка от мост „Адата“ до бул. „Цариградско шосе“ в гр. Пловдив и изграждането на бул. „Северен“ (Северна тангента) от мост „Адата“ до бул. „Карловско шосе“.

Още по тематаИван Тотев: Догодина ще направим първа копка на „Коматевско шосе“

 

Leave a Comment