Фермери получават до 500 000 лв. кредит чрез ББР

Финансирането е краткосрочно оборотно и дългосрочно инвестициионно, осъществява се чрез 14 търговски банки при лихвен процент до 5.75
Димо Спасов, директор на ББР

Димо Спасов, директор на ББР

Директорът на Българската банка за развитие Димо Спасов представи вчера плановете си пред бизнеса в Пловдив. Финансовият министър Петър Чобанов също взе участие в дискусията. Банката е целево ориентирана към малките и средни предприятия, както и към стартиращите. ББР ще открие скоро офис и в Пловдив.

Възможност за нисколихвени кредити ще получат и земеделските производители чрез програмата за непряко финансиране от ББР в размер на 100 млн. лева. 14 търговски банки са поканени за участие в нея. Те ще предоставят оборотни и инвестиционни заеми с лихва не по-висока от 5,75% на годишна база. Лихвеният процент е с 2,25% по-нисък от предходната он-лендинг програма на за земеделски производители на ББР. Фермерите ще могат да се възползват от заеми с размер до 500 хил. лева, които ще са освободени от такси и комисиони за управление.

На срещите бяха представени параметрите по някои от новите продукти на институцията. Специално внимание бе обърнато на кредитите за експортноориентирани компании. Те позволяват на една фирма да получи заем веднага след подписването на договор със свой клиент зад граница и с получените средства да финансира пълния набор от дейности – закупуване на суровини, производствени и експортни разходи, и да изплати кредита си едва когато получи средствата от своя контрагент в чужбина. Друг заем позволява на компанията-длъжник да получи средствата за продадената зад граница продукция в момента, когато издаде фактура за нея, а заемът да се изплати, когато крайният клиент реално плати поръчаната стока.

„Лихвите по тези заеми са 3.5% годишно, в случаите, в които длъжникът обезпечава заема за износа си със застраховка в Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ). В случай, че няма застраховка в агенцията, лихвата по същите заеми става 6% годишно“, поясни Никола Стоянов, началник управление „Кредитиране на малък и среден бизнес“ в ББР.

Той обърна специално внимание и на заемите за стартиращи предприятия, при които човек с добра бизнес идея, представена в жизнеспособен бизнес план може да получи инвестиционен заем с лихва 6% и оборотно кредитиране с лихва от 7% на годишна база.

 

Leave a Comment