Асоциация настоява за преранкинг на проекти по мерки 311 и 312

След като от ДФ „Земеделие“ обявиха, че няма да променят критериите, до края на седмицата асоциацията на бенефициентите ще изпратен сигнал до Брюксел

джипОт Асоциацията на бенефициентите на европейски проекти изпратиха съобщение до медиите, в което открито обявяват намерението си да сигнализират Европейската комисия за намерението на фонд „Земеделие“ да раздаде голяма част от средствата по мерки 311 и 312 за закупуване на луксозни превозни средства. От асоциацията обясняват, че са стигнали до решението след като от фонда са били категорични, че няма да извършат преранкиране на проектите, които вече 7-ми месец чакат да бъдат класирани. В същото време днес вечерта от Министерството на земеделието и храните потвърдиха, че критериите за оценяване на проектите няма да бъдат променени, тъй като „промяната на условията след приключването на приема по мерките е  незаконосъобразно и ще даде възможности за атакуване в съда“.  От асоциацията подканят кандидатите по двете мерки да се присъединят към сигнала.

Ето и пълния текст на съобщението

Българската асоциация на бенефициентите на европейски проекти (БАБЕП) подготвя сигнал, който до края на тази седмица ще бъде изпратен до г-н Йержи Богдан Плева, Генерален директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ в Европейската комисия.

Проблемът, за който Асоциация ще алармира Брюксел е скандалното намерение на Държавен фонд „Земеделие“ да раздаде 37 млн. евро за луксозни возила вместо за проекти за развитие на селските райони.  Напомняме, че през май 2013 беше приемът на заявления за подпомагане по Мерки 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ и 312  „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия“, а към настоящия  момент не се знае кои проекти ще бъдат финансирани.  Тогава до Асоциацията бяха подадени множество сигнали за входирани проекти за закупуване на коли, джипове, яхти и самолети, които претендират, че ще развиват селския туризъм в страната. 

Управата на фонда вече 7 месеца бави класирането на проектите и упорито отказва да приеме указанията, дадени от Министерски съвет, Министерството на земеделието и храните(МЗХ) и Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ), тези проекти да не се считат за стимулиращи развитието на селския туризъм.  Настояваме за преранкинг на проектите, при който да бъдат отнети точките на скандалните проекти, които се дават на проекти за развитие на интегриран селски туризъм, какъвто те очевидно не целят. Считаме за недопустимо реални проекти за къщи за гости, нови производства и предприятия да не получат финансова помощ, защото европейските пари ще бъдат раздадени за джипове и яхти.

До крайните действия на Асоциацията се стигна след като миналата седмица от Фонда заявиха, че преранкинг няма да бъде направен, при положение, че една трета от проектите, които ще бъдат разгледани, включат закупуване само и единствено на превозни средства. Настояваме ЕК да назначи незабавна проверка на Програма за развитие на селските райони и управлението на Фонда, в противен случай рискуваме нито един от подадените проекти да не бъде завършен, тъй като крайния срок за приключване на всички проекти по програмата  е средата на 2015г.

Призоваваме всички кандидати, които са подали проекти по Мерки 311 и 312 през 2013 да се присъединят към нас и сигнала до Европейката комисия.

Leave a Comment