Агнешкото за Великден – между 12 и 15 лева за килограм. Живи агнета за продан почти няма

Цените на агнешкото месо за Великден тръгват от 12 лева нагоре. В повечето хипермаркети и търговски вериги стойността му е толкова. Цената на живо тегло пък е 4 – 6 лв. за килограм, сочи проучване на bTV.

Агнешкото за Великден - между 12 и 15 лева за килограм. Агнета за продан почти няма

Агнешкото за Великден – между 12 и 15 лева за килограм. Агнета за продан почти няма

В магазините агнешкото месо тръгва от 12 и стига до 15 лева, в зависимост от това от коя част на агнето е месото. Оскъпяването е в пъти. Проблемът е, че в София, Варна, Пловдив и други големи градове, агнешкото във фермите е било капарирано месеци по-рано от големи прекупвачи, магазини, дори от приятели на фермерите. Сега на практика агнета за продан почти няма.

Вкусното агне преди всичко трябва да бъде отгледано по естествен път. Великденското агне трябва да е около 20 килограма и да е т.нар. млечно агне – натрупало тегло преди всичко от майчиното мляко.

По пътя от кошарата до витрината, агнешкото минава през няколко ръце и разбира се, всеки си слага печалбата. Така стигаме до цени от 13,50 лв. за агнешка плешка 15,50 лв. за агнешки бут. На витрината пише „Произход България“ и според търговци от 13 до 15 лв. е справедливата цена за българско агнешко месо в магазина.

В кошарата агнетата са поне наполовина по-евтини, но проблемът е друг. Хубави български агнета трудно стигат до магазина, просто защото са в малки количества.

Да си купиш агне от фермата или магазина си има своите „за“ и „против“. В кошарата виждаш какво купуваш, но не знаеш как е гледано. В магазина поне се предполага, че за всеки килограм месо има документ, че то е безопасно.

Още по темата: Бойко Синапов: Цената на агнетата е в ръцете на монополите

Leave a Comment