Шардоне и Каберне совиньон най-любими на българина

Прогнозата на Явор Гечев: Бутиковите серии ще надделеят над наливните в следващите 4-5 години

Най-любимите вина на българина са направени от сортовете Шардоне и Каберне совиньон Винария 2014, обобщиха резултата от професионалните и потребителски дегустации по време на „Винария 2014“ от Международен панаир Пловдив.

Бяло шардоне, червено и розе каберне совиньон, произведени от различни български изби, грабнаха най-много отличия в Международния конкурс за вина и спиртни напитки, мотивираха извода от пловдивския панаир. Сред удостоените със златен медал лидери са двата сорта, като приза взеха 10 напитки от шардоне и 17 от каберне совиньон сред общо 78 наградени.

Шардоне и каберне совиньон са фаворити и в Националните дегустации, които се организират заедно с международния конкурс. В раздела за бели вина от пет, отличени с Голям почетен диплом, 3 са шардоне. В групата на червените половината от шестте отличници са каберне совиньон. Международният конкурс и Националните дегустации се организират от Националната лозаро-винарска камара и са най-престижните състезания във винения бранш у нас.

Шардоне и каберне совиньон се откроиха като любими вина на българите в конкурса „Изборът на потребителя“. Те взеха златните медали в разделите за бяло и червено вино.

Според експерти триумфът на шардонето и кабернето се обяснява с вкуса на българите, които предпочитат напитки от традицонни сортове, направени по класически наши рецепти, но с модерни нотки.  На тази формула се базираха и повечето нови колекции на производителите.

Тя се открояваше ярко в напитките на малки изби от семеен тип, произвеждащи вина от характерните за своя регион сортове в бутикови серии, каквато е новата тенденция в световен мащаб. Те бяха представени от членове на Асоциацията на независимите лозаро-винари.

В полза на малките серии тероарни вина от висок клас бе и прогнозата на заместник-министъра на земеделието и храните Явор Гечев. През следващите 4-5 години международният пазар ще се преструктурира от наливно към бутиково вино, заяви той преди откриването на „Винария 2014“.

 

Leave a Comment