Екоидея: Наши IT специалисти мечтаят да работят на село

В свободното време ще се занимават с пчеларство и градинарство

Наши IT специалисти мечтаят да работят на село, сред чист въздух, природа и тишина, а не в центъра на големия град, където стресът и мръсния въздух нарушават равновесието им. Добре платените специалисти все по-сериозно се замислят за възможността да изкарват солидни суми с престижната си професия, но вече работейки в малки и чисти населени места.

Дали новата идея ще вдъхне живот на българските села?

Дали новата идея ще вдъхне живот на българските села?

Иновативната екоидея е на програмиста Иван Куков. Той предлага заедно със свои колеги, които могат да работят дистанционно, да си закупят обезлюдени села. Други пък имат идея да се заселят в села, близо до големия град с изградена инфраструктура и интернет, където да вършат поръчките си, но вместо да е в потискащи офиси между четири стени, да са на въздух, на двора, дори в хамака.

Целта е не само да се съберат на едно място идеи как българското село да стане по-различно и по-привлекателно място за живеене, но и да подобрят работната си среда, като и без това по цял ден се взират в монитора. Голям плюс за реализирането на мечтата е, че професията на програмист дава възможност за работа от която и да е точка на света. Необходим е само достъп до интернет и стабилно електрозахранване.

Другата полза е, че освен „кисненето“ пред компютъра IT специалистите ще могат да се отдават на пчеларство и градинарство, което ще им помага да релаксират и да се снабдяват с екологично чисти храни.

Заселването на младите специалисти по селата ще доведе до създаване на работни места за хора и с други професии. Най-вероятно ще са нужни детски градини, начални училища, лекари, частна охрана, кафенета, ресторанти и др. Предвидена е дори идея за работа на по-възрастни хора, които да обслужват малки частни градини със зеленчуци.

Според официалните данни у нас има 172 села, които са напълно обезлюдени, а повече от 1000 са с население между 10 и 50 души. Средната продажна цена на къщите в тях е 1000-6000 лева. Обработваемата земя, особено в Балкана, е на цена 100-200 лева на декар, а в полските райони цените стартират от 300 лв. за дка.

Leave a Comment