Домати и колбаси поскъпват преди Великден
Леко поскъпване на основните храни у нас се отчита в седмицата преди Великден. С по-високи цени на едро са доматите, бананите и колбасите, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси. Поевтиняване от 12,2 на сто обаче има на оранжерийните краставици, което е продължение на спада им отпреди седмица заради големи количества внос от Гърция.
При доматите е отчетено поскъпване на едро от 8,2% на българската продукция. Тя се продава по тържищата за средно 2,63 лв./кг. Вносните домати пък са с 3,7 процента по-високи цени, или 2,26 лв./кг на едро. Бананите също леко поскъпват с около 3 на сто. Цената им по борсите е средно 2,37 лв./кг, а по пазарите стигат и до 3 лв.
Увеличение между 0,2 и 3 процента се отбелязва и при кренвиршите и малотрайните колбаси. При шпековите салами обаче има поевтиняване от 1,1 на сто.
През миналата седмица най-голям е спадът в цената на репите. Те поевтиняват с 24,5 процента до 40 стотинки за килограм. Прясната салата също е на по-ниски цени – по 39 ст. за бройка, на тържищата. С 4,1% поевтиняват и картофите, които вече са средно по 71 ст./кг на едро.
За миналата седмица индексът на тържищните цени на комисията се покачва леко от 1,449 на 1,455 пункта.