Смъртоносна лавина уби най-малко 12 души под Еверест

Когато напуснали базовия лагер, времето било „фантастично“

Смъртоносна лавина затрупа и уби най-малко 12 шерпи под челото на Земята – връх Еверест (8848 м), съобщават от Непал.Още 5 души са в неизвестност.

ЕверестВ групата е имало 50 местни мъже, които са подготвяли маршрута за атаките към върха. Много от членовете ѝ са останали блокирани над лавината. В базовия лагер ги чакали още стотици други алпинисти и водачи, готвейки се за изкачване на Еверест.

Шерпите са били ударени от лавината на височина над 6090 метра под лагер 2, а половината от членовете й са били затрупани.

Хора от базовия лагер съобщават за „пълен хаос“ на мястото на инцидента. Според информации, публикувани в сайта explorersweb.com, хеликоптери се опитват да извозят оцелелите от лавината. Алпинисти и други шерпи веднага са се насочили към мястото на трагедията, за да помагат в спасителната операция.

„Когато гидовете ни напуснаха базовия лагер, нямаше снеговалеж, времето беше фантастично“, коментира началникът на операциите Бхим Паудел. Според него много шерпи са преминали ледопада Кхумбу, преди лавината да се свлече.

Инцидентът се случва точно в началото на най-активния сезон за алпинистите на Еверест.

Според информация от непалските власти към 15 април са издадени разрешителни за 300 души да направят опит за изкачване на Еверест от юг. Голяма част от алпинистите пристигат през април, за да свикнат с климата и височината. Самото изкачване на върха обикновено се прави в средата на май, което се смята за периода с най-добри условия.

От 1953 г. до момента най-високият връх е изкачен от повече от 4000 души, а над 300 са загинали в подножието му.

Двама българи загинаха при Еверест. Преди 30 години Христо Проданов стана първият, покорил върха. На 20 април 1984 г. той стъпи на Еверест, а на 22 април загина при връщане обратно.

През месец май 2004 г. алпинистът Христо Христов от Смолян също намери смъртта си точно под Еверест. 26-годишният българин бе поел към най-високия връх без кислородна маска заедно с Николай Петков и Дойчин Боянов. Той не успя да се завърне, а седмица по-късно тялото му бе открито от руски алпинисти. Бе съобщено, че има сигурни доказателства, че Христо е успял да стигне до върха, след което нещо се е случило.

 

Leave a Comment