Мирослав Найденов: Тези 45 000 лв. от горските предприятия са от незаконна сеч

Катастрофата, при която загина инж. Юри Миков, е нещастен инцидент, отхвърли спекулациите бившият министър

Мирослав НайденовБившият земеделски министър Мирослав Найденов съобщи, че и депутати от управляващите партии са знаели за нерегламентираните 45 000 лева, събирани от горските предприятия ежемесечно. Сумите е трябвало да бъдат предавани в Министерството на земеделието и храните от инж. Юри Миков, който почина при катастрофа в Гърция миналата седмица. Миков бе директор на Северозападното горско предприятие. „Но не аз трябваше да седя и да обяснявам сега пред вас, а друг човек от министерството“, каза Найденов тази сутрин пред бТВ.

Бившият министър отхвърли възможността катастрофата да е била причинена умишлено. Той я нарече случаен нещастен инцидент. Но потвърди, че Юри Миков е бил извикан да дава обяснения в министерството заради изказването на Бойко Борисов два дни по-рано за схемата 19/45 (всяко 19-о число от месеца – 45 000 лв.).  „Той е оставил семейството си в Гърция и е потеглил“, каза Найденов.

На въпроса откъде са събирани тези пари, Мирослав Найденов отговори, че най-вероятно това е ставало от незаконната сеч. Горските предприятия са най-печелившите държавни дружества след НЕК, посочи той. Техният годишен оборот е около 400 милиона лева. За да се съберат 45 000 по 6 (270 000 лв. месечно – б.р.), в горските предприятия е трябвало да допускат незаконни дървосекачи, които после да глобяват безотчетно. Част от сумите са оставали за тези, които налагат санкциите, други са били пренасяни в МЗХ, смята Найденов. Той обаче защити зам.-министър Валентина Маринова. Тя е от старото ръководство на Агенцията по горите, и ако това, в което я обвиняват не бъде доказано, това е едно петно в момента, каза бившият министър.

За инж. Юри Миков ексминистърът заяви, че е почтен човек, негов приятел. Навремето Искра Фидосова е искала да го маха от поста, вероятно защото нещо не ѝ е свършил. Само с намесата на Бойко Борисов инж. Миков останал като директор на предприятието. „Ако по мое време се прилагаше тази схема, досега да е лъснала“, отхвърли обвинението, че и при ГЕРБ горските предприятие са плащали нерегламентирани суми.

Найденов изрази притеснения, че в момента горите се секат безразборно и здравата изградена система се руши.

Leave a Comment