Язовири в Източнобеломорския район преливат, но са под контрол

Река Перперешка в община Черноочене, Кърджалийско заля градини, мазета и къщи, мост е с подкопани основи

Микроязовири, както и язовири с национално значение, преливат в Източнобеломорския район. От Басейнова дирекция в Пловдив обаче съобщават, че ситуацията е под контрол.

язовир преливаНяма залети земеделски земи, съоръжения от пътната инфраструктура, части от урбанизирани територии в област Пазарджик, както и в общините от Софийска област, които попадат в обхвата на Източнобеломорския район. По-голямата част от микроязовирите са пълни на около 85-90% и поемат повишения отток на водите от техния водосбор. Преливат през преливниците микроязовири с неизправни основни изпускатели. Преливниците са почистени и пропускат водните обеми. Същите се наблюдават с повишено внимание от общините по места.

Нивото на Стрелчанска Луда Яна е повишено от вечерта, в момента няма промяна, водата върви в канала на Пясъчник и в река Луда Яна. Река Буновска, която се влива в Тополница, е пълноводна, с повишено ниво.

Язовирите в Хасковско се изпускат контролирано – яз. Тракиец е с налични водни обеми 78,5 млн.куб.м.; яз. Мандра и яз. Книжовник преливат през основния изпускател и преливника.

Повишено е нивото на яз. Цанков камък, обстановката е под контрол.

В Смолянска област обстановката е нормална за сезона, няма данни за засегнати населени места от високи води. Няма проблем с реките и язовирите.

Значимите язовири в Кърджалийско са без опасност от преливане – язовир Кърджали е с нормален приток, със свободен обем 17.5 млн. м3. При язовир Студен кладенец свободният обем е 10 млн. куб.м., няма опасност от преливане. Язовир Боровица прелива контролирано през преливник (600 л/сек).

В община Кърджали и община Черноочене има залети от река Перперешка и р. Бърза река (приток на Перперешка) градини, мазета и приземни етажи. В община Черноочене има подкопани устои на мост на реката.

Няма постъпили сигнали за проблеми в района на Ивайловград и Маджарово, съобщават за сравнително спокойна обстановката към настоящия момент. Завишение в нивата на реките, вследствие на падналите валежи. Язовир Ивайловград е пълен с 137,842554 млн.куб.м., достигнали кота 118,91м. Водата е на един метър под под нивото. И четирите турбини на ВЕЦ-а работят, нивото спада, сочат от Басейновата дирекция.

Най-спокойна е ситуацията в района на Стара Загора заради слабите превалявания там. Същото може да се каже и за областите Сливен и Ямбол.

 

Leave a Comment