Две изложби ще зарадват тази вечер пловдивчани

Известната преводачка и поет с китара Кома Заека гостува в „Петното”

Тази вечер от 18 ч в галерия „Дяков“ се открива изложба на художника Андрей Янев. Наричат автора творец на съзерцанието и културните и морални стойности, извън времето, търсещ вдъхновение и в честите си посещения на Атон…
Художникът, чието творчество е тих, но ясен зов за „необходимостта да отворим очите си за добротата и опрощението, без които е невъзможен пътя ни напред“. Изложбата ще може да разгледате до 13 май.

1017

Също тази вечер, но във фоайето на Народна библиотека „Иван Вазов“ ще бъде открита друга изложба – „Танго за двама“ на пловдивската художничка Лили Кючукова. Изкуствоведката Светла Москова ще представи чувствените картини на Кючукова, които ще разкрият интимни моменти от дългогодишната любов на художничката и скулптора Ален Роа, който ни напусна през миналата година. Организатор на вернисажа е Народно читалище „П.Р.Славейков-1908 г.“

В „Петното на Роршах” от 19 часа пък в рубриката „Бардовете на България“ тази вечер ще гостува Светлана Комогорова – Комата. Известна сред приятелите си като Кома Заека е родена във Велинград, но завършва Английска гимназия в Пловдив и руска филология в СУ. Превела е огромно количество фантастична и нефантастична литература и филми.
Основен преводач на “София филм фест”. Пише стихотворения, автор-изпълнител е и на песни. Една от култовите фигури в българския фендъм.
Наричат я Заека, защото обожава зайците, пее отлично и свири на китара не толкова отлично. Занимава се и с режисура, участие в самоделни филми и още куп други креативни неща. Автор е на две поетични книги – “The съвсем best”, 1999 г и “Зайча сянка” 2003 г.
Комата има силна алергия към всичко конвенционално, баналното я вбесява, а със здравия разум държи да е в подчертано лоши отношения.

Leave a Comment