БАБХ проверява тържището край Плодовитово, вносните домати изчезнаха

Нито един търговец не издава фактура при продажба на едро

тържищеВнезапна проверка при тържището край село Плодовитово, община Братя Даскалови тази сутрин накара вносителите на домати да изчезнат временно от пазара. Проверката е на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и се осъществява по сигнал на бТВ.

Предишния ден журналистически екип от бТВ не успял да открие нито един търговец, който да издаде фактура на купувач. На тържището край Плодовитово поне 90 на сто от доматите са внос от Гърция. Днес сутринта пък се случи обратното –  няма нито един гръцки домат.

Пламен Димитров, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция коментира, че тържището не спазва правилата, които са описани подробно в Закона за стоковите борси и тържище. „Тук не трябва да се допускат продавачи без да притежават необходимите документи и въпреки това е пълно с тях“, коментира той.

От БАБХ уточниха, че тържището има редовна регистрация, но според нея то трябва да е място, на което търгуват производители.

Въпреки че от Министерството на земеделието и храните съобщиха, че от началото на годината функционират мобилни групи по границите, които проверяват дали вносната стока е изрядна, очевидно или има пропуски в работата им, или вътре в страната стоката се пласира безотчетно и с укриване на данъци.

Leave a Comment