Доклад на РИОСВ показва кои почви в Пловдивска област са засолени и вкислени

През 2013 г. е променено предназначението на 470 декара земя от земеделска в терени за жилищно строителство
Земеделските земи на село Белозем са засолени, а нивите на Борец са вкислени. Това посочва част от обширния доклад на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив за 2013 г., публикуван тази седмица.

засолена почваИнспекцията е взела и анализирала 36 броя почвени проби + 3 водни проби в пунктове: с.Ясно поле, гр.Пловдив и с.Белозем. „Пробонабирането се извършва от 4 точки за всеки пункт в три дълбочини – 0 – 20 см, 20 – 40 см и 40 – 60 см, водните проби се вземат от близкия дренажен канал до опорните пунктове. Пробовземането се извършва eдин път годишно – през месец май“, пише в доклада.

От извършените анализи на водните проби е видно, че в пункт с. Белозем има завишено съдържание по показателите, както следва: електропроводимост, хлориди, сулфати, калций и магнезий. На останалите два пункта не е установено завишение по изпитваните показатели.

Засоляването на почвите е процес, при който се увеличава съдържанието на водноразтворимите соли в почвата и/или съдържанието на обменен натрий. По-голяма част от засоляването се дължи на естествени причини – по – високото ниво на подпочвените води. Това е резултат от влошените условия на естествен дренаж в равнинни райони с периодични летни засушавания. Засолените почви в нашия регион са под формата на петна в асоциация с почви, които са с високо естествено плодородие. В районите с най-силна степен на развитие на процеса, засоляването е основна причина за изоставяне на площи с високо потенциално плодородие като ниско ефективни. 

За изследване на вкисляването, от РИОСВ са набрани и анализирани са 32 броя почвени проби в пунктове с. Борец, с. Тополово, с. Отец Кирилово, с. Ръжево Конаре. Пробонабирането се извършва от 4 точки за всеки пункт в две дълбочини – 0 – 10 см и 10 – 20 см – веднъж годишно – есен.

Пробите от с. Отец Кирилово констатират, че почвата е средно кисела, степен на вредно вкисляване V3%-няма. От пункта в с. Борец според измереното pH почвата е много силно кисела, а степента на вредно вкисляване е средна. Пробата от с. Тополово според измереното pH установява, че почвата е средно кисела, като степен на вредно вкисляване няма. Почвата от с. Ръжево Конаре според измереното pH е слабо кисела, степента на вредно вкисляване е слаба. През 2013 г. не се изпълняват проекти и мероприятия за подобряване състоянието на установени засолени или вкислени почви, посочва годишният доклад.

През последните години се наблюдава тенденция към намаляване замърсяването на почвите. Използват се добри земеделски практики, установява РИОСВ.

В Пловдивска област земеделски земи са 3 449 048 дка, в това число 2 766 694 дка обработваема площ и 1 127 568 дка поливна площ.

През 2013 година са организирани и проведени 9 бр. заседания на Комисията по чл.17, ал.1, т.1 от ЗОЗЗ. Променено е предназначението на 470.876 дка земеделски земи предимно за нуждите на жилищно строителство и за нуждите на селското стопанство.

 

 

Leave a Comment