ЦРУ преброи българите по-точно от НСИ и ЦИК. Защо?

Според проф. Петър Иванов държавата нарочно не решава проблема с „мъртвите души“, за да краде

проф. Петър ИвановПо данни на НСИ населението на България е около 7.2 милиона. Националният статистически институт (НСИ) обаче призна, че при преброяването през 2011 г. има допуснати съществени грешки.

Според ЦРУ българите в България са 6 926 716. За да се разбере колко от тях имат право да гласуват, трябва да се извади броя на лицата, които са на възраст до 18 години. Те са около 1 244 000. И така се получава, че хората с право да гласуват, според ЦРУ, са към 5 862 000.

В същото време от Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщават, че по техни данни живеещите в България гласоподаватели са около 6 533 000.

Значи имаме към 700 000 „мъртви души“, обяви тази сутрин по Нова телевизия проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика. Той предупреди, че данните на ЦРУ не бива да се подценяват.

Проф. Цветозар Томов, който е един от тримата говорители на ЦИК, посочи, че за евроизборите около 400 000 българи нямат право да гласуват. Това са хора, които са в дълги командировки в държави извън Европейския съюз.

Томов посочи, че проблемът с „мъртвите души“ е от 20 години. „Основната причина да има толкова голяма разлика между реалния брой на хората, които живеят в България, и хората, които фигурират в списъците на ГРАО, е в това, че съществува голямо количество българи, които се водят, че живеят в България, но ГРАО няма информация за адреса им извън страната”, обясни Томов. Според него, за да се реши този проблем, трябва да се въведе активна регистрация при избори.

Проф. Петър Иванов се запита как така държавата с огромния ѝ административен апарат знае за проблема със стотиците хиляди мъртви души и вече 20 години не го решава? Той директно заяви, че вероятно списъците на ГРАО се използват, за да се краде. Данните на служба ГРАО се предоставят на всички държавни институции, а това означава, че се краде в здравеопазването за профилактични прегледи, например, земеделието …, продължи проф. Иванов.

 Според Цветозар Томов наличието на мъртви души в избирателните списъци не означава, че съществува опасност за достоверността на изборите

Leave a Comment