Изложби и филми зареждат културния живот на Пловдив

Тази вечер галерия U P.A.R.K. отново ще носи духа на Кольо Карамфилов. Този път обаче не чрез картини, а чрез кино. От 20 часа там ще бъде прожектиран неговият филм „Казабланка“, а след това атмосферата ще прелее в музиката на ОСТАВА – Свилен Ноев- вокал и акустична китара, Георги Георгиев- китара и вокал, Даниел Петров-ударни и перкусии. Триото представя по-различна акустична интерпретация на песните на групата.

Тази вечер в галерия U P.A.R.K. ще бъде прожектиран филма на Кольо Карамфилов "Казабланка"

Тази вечер в галерия U P.A.R.K. ще бъде прожектиран филма на Кольо Карамфилов „Казабланка“

Изложбата на ученици от плренерните практики в Брацигово и Созопол се открива също днес, но от 17, 30 часа в галерия „Пловдив“. Как се ражда вдъхновението по време на пленер, как работата на открито провокира творческия потенция на младите творци? Посетете изложбата и ще получите отговорите. И не само тях. Ще се насладите на индивидуалността на всеки творец по отношение на цвят, форма и пространство, чрез пресъздаване на архитектурни и панорамни пейзажи.

Тази вечер от 18,30 часа в залата на Дружеството на пловдивските художници на ул. „Гладстон“ 32 ще бъде открита изложбата „Наградите Д.П.Х.“. Кураторът Румен Нечев кани всички почитатели с думите: „Възход или падение, чест или безсмислица.., но така или иначе част от биографията ни, която повечето от нас старателно споменават в CV-то си. Дружество на пловдивските художници – мястото където бродят сенки на десетки художници – нашето място!“.

Художникът Николай Няголов пък е подредил най-новите си живописни платна в галерия „Жорж Папазов“. Великолепното пиршество на цветовете в картините на Няголов ще провокира сетивата на ценителите. Изложбата се открива днес от 18 часа.

За втори път в art club MOROCCO & more младият Давид ще сподели отношението си към света – чрез рисунки, принтове, колажи. Той е различен, малко мрачен и несамоцелно провокативен, а е още на 16. Изложбата ще бъде открита тази вечер от 18 часа.

Също тази вечер и също от 18 часа. ОИ „Старинен Пловдив“ и Кирило-Методиевският научен център към БАН канят на откриването на изложбата „В началото бе буквата…“, която ще гостува на Блабановата къща до 8-ми юни. Изложбата е един своеобразен разказ за употребата на различните графични системи на територията на българските земи в един широк времеви диапазон от петото хилядолетие преди Христа до наши дни – от врязаните знаци върху керамика през частично съхранените тракийски писмени паметници, многобройните гръцки и латински надписи върху камък и метал до най-ранните текстове, написани на старобългарски посредством двете графични системи – глаголицата и кирилицата.

Leave a Comment