Общите дългове на БДЖ гонят 800 млн. лв.

vlakЗадълженията на холдинг БДЖ са 605 млн. лв., а просрочените са 171 млн. лв, съобщи днес на среща с представители на граждански и неправителствени организации в Министерския съвет Данаил Папазов, министър на транспорта. Той посочи, че през 2013 г. те са били намалени с повече от 100 млн. лв. „Най-важният елемент от оздравяването на БДЖ е предоговарянето на дълговете му“, посочи Папазов.

По отношение на реорганизацията на БДЖ и НКЖИ Папазов отбеляза, че през 2013г. е бил изготвен план за преструктуриране и финансово стабилизиране на холдинга за периода 2013-2023г. „Планът е разработен по дружества и цели да възстанови тяхната жизнеспособност въз основа на реалистични мерки“, подчерта министърът. По отношение на холдинг БДЖ той напомни, че в началото на мандата на настоящото правителство натрупаната загуба само за 2013г. е била над 20 млн.лв, а в края на годината е станала 9 млн.лв.

Министърът каза още, че правителството е отделило 30 млн.лв. капиталов трансфер за БДЖ, за който към края на годината ще бъде направена процедура за покупка на нов подвижен състав – главно пасажерски вагони.

 

 

 

Leave a Comment