Домашно сирене ще можем да си поръчваме и в ресторантите
Малки количества млечни продукти ще може да се произвеждат и продават не само от големите млекопреработвателни предприятия, но и ще можем да си ги поръчваме и в ресторантите. Това ще стане законно с промени в наредбата за директни продажби, което ще позволи сирене и кашкавал от овче, козе и биволско мляко да се правят от мобилни мандри дори на самото пасище, съобщава „24 часа“.
Новите правила обаче допускат производството на млечни продукти от овче, козе и биволско мляко да се извършва и в т.нар. мобилни мандри. Те са новост за България, но от години се ползват в Швейцария.
Мобилната мандра ще бъде на колела и може да се закача за автомобил и на практика ще следва стадото по пасищата. Прясно издоеното мляко веднага ще се преработва, което ще запазва качеството му високо. Експертите предвиждат голям интерес към производството на сирене и кашкавал от мобилни мандри във високопланинските райони.
Контролът върху продуктите, направени на място, ще се прави от съответната областна дирекция по безопасност на храните. За всяко местене на мобилната мандра инспекторите трябва да бъдат уведомени. Предвидено е и на всеки 15 дни животновъдите да носят проби от млякото за лабораторни анализи.