Биологично вино на агро изложба
Връщането към полезните храни е основен акцент на специализираната изложба „БиоАгра“, която ще се проведе за втори път в рамките на панаирната Агра, която се открива на 5 март в Пловдив.
В нея ще участва една от първите у нас изби за преработка на биосуровини като грозде, вишни и други плодове. Посетителите ще видят различни органични продукти и първата българска технология за биологично производство на семена от праз, създадена от Института по зеленчукови култури „Марица”.
Млечно-кисела ръжена закваска връща автентичния вкус на хляба, като свързва бабините рецепти и метод, близък до онзи, по който се правят храни за космонавти. Това е нова разработка на Института по криобиология и хранителни технологии. Рекорден брой иновации – общо 62, от които 17 световни и 7 европейски, ще бъдат показани на деловия форум от 5 до 9 март в Международен панаир Пловдив.
Сред тях е хлябът „Биомикс“, замесен от ръжено, овесено и пшенично брашно с млечно-кисела ръжена закваска, получена в лабораторни условия. Тя е изсушена под вакуум до въздушно сухо състояние, подобно на продуктите за космическите полети. Придава по-добър вкус и аромат на хляба, повишава съдържанието на полезни вещества, показали резултатите от пробите.
Основният акцент на „Агра 2013“ е българското животновъдство. Наред с най-добрите наши породи, ще бъдат демонстрирани и много новости за оборудване на фермите и отглеждане на животните. Сред световните иновации в бранша са системите за откриване на разгоненост и тестовете за ранна бременност при кравите, първият четириканален доилен апарат.
Над 400 директни и представени изложители от 20 държави ще се включат в изложбата, която ще продължи до 9 март.