Край Петрич започва производството на биовино

Над 270 дка биолозя отглежда Благой Русев в петричкото село Кромидово. Продукцията ще се преработва в първата биовинарна, изградена по проект на ПРСР 2007-2013 г.

В края на май ще отвори врати първата у нас винарна за производство на биологично произведено грозде.  Биолозята са разположени на площ от над 270 декара и са обособени в самостоятелни минимасиви в землищата на селата Кромидово, Капатово, Марикостиново и Хърсово, всеки от които със специфични характеристики на почвата, влажността, въздуха, вятъра и другите елементи на тероара.

Край Петрич започва производството на биовино

Край Петрич започва производството на биовино

Лозовите насаждения се отглеждат по биологичен начин и всички са в района между Мелник и Кулата. Местонахождението на лозята е избрано с оглед на подходящите условия на микрорайона. Регионът е хълмист, отличава се с разнообразие на почвите – от канелено-горски, през песъкливо-глинести до слабо и средно каменисти, а лозята са разположени на 160-250 метра надморска височина.

По предварителен план през тази година собственикът Благой Русев  е увеличил площите с лозя с малко над 50 дка. Преди повече от година е започнало изграждането на винарна, финансирана по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. и е с капацитет 130 000 бутилки годишно.

На този етап амбицията на собствениците е да произвеждат годишно 60-80 000 бутилки биологично вино. Ще се преработва само собствена продукция грозде. Според биопроизводителя трябва да се обърне повече внимание на биологичното производство, тъй като страната има отлични природо-климатични условия за развитието му.

„С реализацията на проекта за изба затворихме цикъла на производство и на идеята ни за природосъобразно и автентично лозаро-винарство“, допълни Благой Русев. По време на официалното откриване на биовинарната ще бъде представена и технологията за производство на биологично вино.

Leave a Comment