EU анализатори: Производителите на рапица в България ще имат силна година

Цените на пшеницата в Черноморския регион започват от 180 €/тон, на рапицата от 450

РапицаЦените на пшеницата в Черноморския регион започва от 180€/ тон „на зелено“ с доставка през юли 2014 година, пише Agri.eu. Очакванията на търговците на зърно са цената да бъде по-висока в сравнение с миналата година заради кризата в Украйна, който е един от най-големите износители на зърно в света.

Според анализатори основните печеливши в търговията със зърно през 2014 г. ще бъдат България и Румъния, които са традиционно силни производители на висококачествено зърно. Като плюс се сочат и морските пристанища, с каквито разполагат двете страни.

Състоянието на посевите от пшеница, ечемик и рапица са много добри, на Кримския полуостров обаче има засушаване, което може да понижи добивите. Очаква се тази година да е особено силна за българските производители и износители на маслодайна рапица, чиято стартова цена според анализаторите ще е 450 €/тон без ДДС.

Според официалните прогнози Индия също ще има една от най-добрите си зърнени реколти. Очаква се производството на зърно на субконтинента да е 264 280 000 тона, което е с 2,8% повече от миналата година. 

Leave a Comment