Двама менте данъчни в Пловдив – нисък и длъгнест, събират рушвети

данъчни ментеДвама мъже обикалят търговските обекти в Пловдив и се представят за данъчни. Единият е нисък, гологлав и набит. Другият – длъгнест и слаб, съобщиха от НАП Пловдив. 

Само за седмица в дирекцията на НАП Пловдив са постъпили четири сигнала от „проверени“ собственици на магазини. Двойката артисти влизали като клиенти, купували нещо дребно и ако не получели касова бележка, предлагали на нарушителя да му „спестят“ издаването на акт и налагането на санкция срещу дребен рушвет.

Общото и в четирите случая е, че посетените обекти са без видео наблюдение – най-вероятно специално подбрани от мнимите данъчни така, че да не могат да бъдат записани и проследени.

НАП Пловдив обръща внимание, че служителите на приходната администрация винаги се легитимират със служебна карта при извършване на проверка. Не изискват и не приемат плащания в брой.

Всички дължими суми по глоби и актове се плащат безкасово по банков път по сметката на съответната териториална дирекция. Искането на пари в брой означава, че става дума за измама или корупция, за което трябва да се сигнализират НАП и МВР.

Служебната карта на данъчните не може да бъде фалшифицирана, защото е отпечатана на специална хартия и е защитена с воден знак, уточняват от НАП Пловдив. Освен трите имена, ЕГН, длъжност и месторабота на служителя, на нея е изписан и уникален номер на издаване. При съмнение, че картата е фалшива, гражданите могат да позвънят на информационния телефон на НАП 0700 18 700 и своевременно да разберат дали проверяващия е действително данъчен инспектор.

Leave a Comment