Фермерите от областите Пловдив, София и Стара Загора най-активни пред Гаранционния фонд

Предимно говедовъди, овощари и зърнопроизводители са облекчили условията си на кредитиране
В Пловдив Гаранционната схема бе представена на АГРА от Самуил Шидеров (вдясно) и представители на банките

В Пловдив Гаранционната схема бе представена на АГРА от Самуил Шидеров (вдясно) и представители на банките

Най-много издадени банкови гаранции в последните 15 месеца има в областите Пловдив, София, Стара Загора и Сливен, отчетоха днес на пресконференция от Гаранционния фонд. Голяма част от подкрепените проекти са на малки и средни предприятия. Над 70% от тях са с персонал до 5 души. При реализирането на проектите ще бъдат разкрити над 700 нови работни места.

Говедовъди, овощари и зърнопроизводители са се възползвали най-често от удобствата на Гаранционния фонд, за да получат заеми по изпълнение на проектите си, съобщиха днес на пресконференция, на която отчетоха последните 15 месеца от дейността си.

Най-често фермерите да взимали кредити за изпълнение на проекти по мярка 121 за модернизация на стопанствата. По нея са гарантирани 211 проекта, като 84 от тях са за модернизиране на кравеферми, 39 – за стопанства за отглеждане на плодове, а 34 – за зърнени култури. Изтеглените и гарантирани заеми по тази мярка са в размер на близо 68 млн. лева.

Над 60 млн. лв. са отпуснати на преработвателите с проекти по 123 мярка за инвестиции в преработвателиния сектор. Голяма част от тях са за обработване на пелети и дървесина – 10 проекта, следвани от преработване на плодове и зеленчуци – 6 проекта и за производството на ядки – 5 проекта.

От създаването си в началото на 2013 г. досега фондът към Българската банка за развитие е подкрепил 255 малки и средни фирми и е отпуснал гаранции за 100 млн. лева. Броят на гарантираните кредити в последното шестмесечие бележи ръст, като общият размер на отпуснатите заеми вече надхвърля 129 млн. лева.

Свързани публикации: Гаранционната схема спестява на фермерите 6000 лева от цената на кредита

 

Leave a Comment