ЕК обоснова наказателната процедура заради „Южен поток“ с непрозрачни търгове

пътят на "Южен поток"„Информацията, с която разполагаме към момента, предполага, че са налице нарушения на правилата за обществените поръчки за „Южен поток“. Затова започваме тази наказателна процедура”, заяви пред БНР Шантал Хюз, говорител на еврокомисаря за единния пазар и услугите Мишел Барние.

Вчера стана ясно, че Европейската комисия е изпратила официално писмо до България, в което настоява за спирането на проекта за газопровода „Южен поток“. Писмото е първа фаза от наказателна процедура.

„Това е първият етап от наказателна процедура. Тя действително може накрая да ни отведе до Европейския съд, но ние винаги опитваме да разрешим проблема със съответната страна, преди да стигнем толкова далеч. Засега искаме повече информация”, каза говорителят.

Засега от Европейската комисия настояват българските власти да прекратят проекта, докато се водят дискусиите и се постигне пълното му съответствие с европейското законодателство.

Според Шантал Хюз няма проблем изпълнението по договора ни с руската страна да спре до изясняване на процедурата, тъй като реалната работа по строителството още не е започнала. „ЕК държи да реагира, преди да се стигне дотам“, уточнява говорителят.

На въпрос какви са проблемите с търговете, Хюз посочва:

„Имаме две основни тревоги. Първо, на дружеството „Южен поток България” е възложено да проектира, да финансира, да строи и да управлява газопровода, без съответните прозрачни и конкурентни процедури. Европейските договори предвиждат прозрачност, недискриминация и равни възможности.

Вторият проблем – създават се условия, когато „Южен поток България” наема подизпълнители, определени фирми, най-вече от Русия и България, те да се ползват с преференции, вместо пръчката да се обяви в официалния вестник на ЕС”, допълва Хюз и припомня, че това също противоречи на правилата за недискриминация и равни условия.

Ще изискваме и останалите страни по трасето да се съобразят с европейското законодателство, допълва говорителят.

Още вчера икономическото министерство публикува позицията си, в която се казва: „Очакваме  официалното уведомително писмо от Европейската комисия, в което са представени въпросите, по които ЕК изисква коментари и ще спазим поставения в него срок за отговор. Процесът  на избор на изпълнител на поръчката за проектиране, доставка на материали, изграждане, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на българския участък от газопровода „Южен поток“, която се визира в изявлението на ЕК, е следвал законосъобразни процедури, които имат свои аргументи в българската и европейската правна рамка. Пълна информация по тях ще бъде предоставена на ЕК“.

Leave a Comment