Директор на екс: Николай Брънчев се завръща като шеф на НАП Пловдив

Върховният административен съд отмени за трети път заповедта за освобождаването му
В същото време приходната агенция ревизира имотите му, а друго дело от тази година сочи, че той е инвестирал над 180 000 лв. в ценни книжа
Николай Брънчев

Николай Брънчев

Предишният данъчен директор на НАП Пловдив Николай Брънчев ще се завърне за четвърти път на поста си, стана ясно вчера. Върховният административен съд публикува решение №7360, с което отмени заповедта, с която той бе освободен на 21 февруари 2013 г. „Не е за вярване“, изумени са данъчните в Пловдив.

Сагата с неколкократните освобождавания и възстановявания на директора Брънчев вече преминаха в сферата на сюрреализма.

Оказва се, че Националната агенция по приходите не е в състояние да освободи Николай Брънчев по начин, който да не позволи поредното му възстановяване на поста от върховните съдии. В досегашните процедури по освобождаването му все нещо не е доогледано, все отнякъде съдиите намират мотив да отменят поредната заповед. Историите заприличват на онези шегобийни свещи, които все ги духаш и те все се разпалват наново.

Според съдебното решение съвсем скоро Николай Брънчев ще се върне в кабинета си, зает от април миналата година от Георги Тахов, който спечели конкурс за поста.

Нови разкрития около екс-екс-екс-директора

Междувременно, след поредното освобождаване на Брънчев през февруари 2013 г. ДАНС вероятно продължила да разследва делата му. Специалното внимание на агенцията е заради аферата „Младо вино“, заради която държавата загуби почти 9 милиона лева по схема с ДДС. Данъчната измама се разви в годините, когато Николай Брънчев бе териториален директор на НАП-Пловдив. Разследването бе проведено от ДАНС и през ноември 2008 г. то доби гласност. Седем данъчни инспектори останаха без работа заради аферата, но тогава директорът Брънчев оцеля, макар и само за още 10 месеца.

През миналата година пловдивската прокуратура заведе дело със нови събрани материали за директора.

Според разследването, през периода май 2006-май 2009 г. Николай Брънчев е направил сериозни инвестиции в акции на няколко фонда на компанията „Елана“. Той е закупувал ценни книжа в „Елана балансиран еврофонд“, „Елана балансиран долар фонд“ и в „Елана високодоходен фонд“. Общата сума на закупените от него акции през трите години е 123 561.50 лева и 41 004.74 долара. Обърнати в лева, ценните книжа надхвърлят 180 000.

Проблемът в тези инвестиции е, че като директор на НАП Пловдив Николай Брънчев е бил задължен да ги оповести в годишна декларация пред ръководството на приходната агенция. Това задължение е описано в Закона за НАП. Той обаче е „затаил“ според съдебната терминология информацията.

По този повод през миналата година Трети наказателен състав на Пловдивския районен съд откри дело срещу Брънчев. Решението по него е публикувано на 25 април т.г. В него съдията освобождава ексдиректора от наказателна отговорност и му налага административна глоба от 1000 лева.

Съдът потвърждава извършените инвестиции и отхвърля обяснението на Брънчев, че вложените от него суми всъщност са на сестра му. Бившият директор не представя документ, чрез който да докаже, че неговата сестра го е упълномощила да купува ценни книжа от нейно име и с нейни средства. Според съдията става въпрос за „парични средства в особено големи размери“ за управлението на които „няма като следа нито едно писмено доказателство“.

Районният съд отхвърля също обяснението на Николай Брънчев, че при консултация със случаен адвокат, той бил уверен, че подобни инвестиции не подлежат на деклариране пред НАП. В мотивите съдията пише следното: „Същият (Брънчев – б.р.) е осъзнавал, че притежава имущество, което подлежи на деклариране и въпреки това съзнателно не го е отразил в попълнените от него декларации…“

НАП също ревизира данъчния шеф

Разследването е предадено чрез прокуратурата и на Националната агенция по приходите, която през миналата година започна ревизия на икономическите дейности на Николай Брънчев. От събраните материали е видно, че бащата и майката на ексдиректора, както и сестра му, са закупили пет жилища в Пловдив, София и Велинград плюс офис и малка партерна площ. Това се е случило в периода 2003-2011 година. Похарчените средства за въпросните жилища образуват шестцифрена сума. Ревизията още не е приключила.

Историята на сериала „Иди ми – дойди ми“

Николай Брънчев е освободен за първи път като териториален директор на НАП Пловдив през август 2009 г. Това се случи при първото посещение на новия финансов министър Симеон Дянков в пловдивската дирекция на приходната агенция. Тогава бе освободен и регионалният директор Георги Търновалийски. (Търновалийски днес е зам.-директор на НАП – б.р.)

По-късно безработният Брънчев оспорва чрез Административния съд процедурата, с която е бил освободен. Тя не е спазена, тъй като редът изисква или Брънчев да подаде молба за освобождаване, или изпълнителният директор на НАП да изготви мотивирано решение за същото. Така ВАС отменя заповедта на НАП и Брънчев трябва да бъде върнат на поста. Тогавашният шеф на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов формално изпълнява съдебното решение – възстановява Николай Брънчев като директор на НАП-Пловдив и след 24 часа го освобождава с мотива, че междувременно има нов директор, избран с конкурс.

Брънчев завежда второ дело срещу втората заповед за освобождаване, което също печели. Така през септември 2012 г. той се връща на поста, три години след като е паднал от него.

От септември 2012 г. до февруари 2013 г. директорът ръководи НАП Пловдив, но ДАНС не му позволява достъп до класифицирана информация. Така на практика той не може да изпълнява ръководни функции в дирекцията. На базата на това директорът е освободен за трети път.

При третото съдебно оспорване на заповедта за освобождаване Административният съд в София потвърждава процедурата като правилна, но при обжалването на решението пред Върховния административен съд, настъпва обрат.

Последната съдебна победа

На 2 юни ВАС излиза с решение, че отменя заповед №47 от 21.02.2013 г. на изпълнителния директор на НАП, както и решението на предходния съд.

Мотивите са, че в длъжностната характеристика на директора на НАП-Пловдив липсва изискването той да има достъп до класифицирана информация. (В момента вече това условие е заложено за заемащите директорски постове – б.р.) Освен това съдията по делото Диана Добрева отбелязва, че Брънчев е бил освободен 15 дни преди Държавната комисия по сигурността на информацията да е потвърдила отказа на ДАНС до класифицирана информация, заради който директорът е изхвърлен от поста.

Какво следва?

НАП отново е пред казуса какво да прави при ситуацията на двама директори в Пловдив – единият, назначен с конкурс, другият възстановен от съда.

В същото време агенцията вече е наясно с недекларираните сделки на Брънчев в ценни книжа, заради които той е глобен. Разполага и с разследването на ДАНС за покупките на недвижими имоти, извършени от бившия данъчен директор, които обаче се водят на имената на най-близките му роднини. Предполага се, че Брънчев ще заведе дело, за да поиска да му бъдат изплатени заплатите от февруари 2013 г., когато е освободен, до новото му назначаване, което е предстоящо.

Изглежда НАП просто не е в състояние да освободи директора Брънчев завинаги. Оказва се, че три поредни пъти агенцията не може да се справи с правно-административните процедури и адвокатите на бившия директор все я пращат на поправителен изпит. Служителите на НАП Пловдив вече са сигурни, че докато се пенсионират, Николай Брънчев все още ще го възстановяват и освобождават.

Впрочем, държавата си плаща за този водевил, тъй като по силата на съдебните възстановителни дела, тя трябва да обезщетява бившия директор за пропуснатите заплати. Едно е сигурно – тази комедия не е безплатна.

Николай Брънчев:

АгроПловдив потърси Николай Брънчев за коментар, какъвто той не бе склонен да даде отначало. После обаче бившият директор посочи, че е бил подложен на „мачкане“ в продължение на три години и неговият случай е прецедент за държавната администрация.

„Нямаше афера „Младо вино“, каза ексдиректорът Брънчев. Той се позова на решението на Касационния върховен съд, според което няма виновни за изплащането на почти 9 милиона ДДС от имотни сделки, извършени от фирми, регистрирани в офшорни зони.

Николай Брънчев поясни още, че обжалва глобата от 1000 лева, наложена му от Районния съд заради недекларираните покупки на акции от фондовете на „Елана“.

Бившият директор не пожела да обясни какво ще предприеме след решението на ВАС, което отменя освобождаването му.

 

Leave a Comment