Новият закон за Селскостопанска академия влиза в парламента

Нови и променени текстове на Закона за Селскостопанска академия ще се обсъдят в парламентарната

доц. Христо Бозуков

доц. Христо Бозуков

комисия по земеделие в сряда, 11 юни. Проектът беше внесен от председателя на комисията Светла Бъчварова и група народни представители на 4 юни 2014 г.

С промените Селскостопанска академия (ССА) ще придобие статут на първостепенен бюджетен разпоредител, което бе искане на председателя на ССА доц. Христо Бозуков още, когато бе назначен на поста.

Доц. Бозуков заяви, че академията трябва да стане автономна организация за научни изследвания, приложна, обслужващо-спомагателна и образователна дейност. Законопроектът предвижда още въвеждане на принципите на академичност и вътрешна автономност.

Ред ът за назначаване на председателя на ССА да бъде променен. Изборът му ще се определя от Общо събрание на академичния състав на академията. „Измененията на закона ще спомогнат за създаване на качествени продукти и ще мотивират младите учени да разгърнат кариерното си развитие. Ще могат да се осъществят и сериозни проекти, които ще допринесат за задоволяване на високия интерес, който съществува и в момента към постиженията на аграрната наука“, категоричен е доц. Бозуков, цитиран от fermer.bg.

Leave a Comment