Над 60 агро организации препълниха Големия колегиум, за да обсъдят преките плащания

Наталия Тодорова, НАЗ: Министерството изобщо не беше готово, полза нямаше
Наталия Тодорова

Наталия Тодорова

„От първото обществено обсъждане за директните плащания днес нямаше никаква полза“, коментира след приключването му изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите Наталия Тодорова. Тя обясни, че организацията от страна на министерството за срещата не е била добре обмислена. „Събрахме се представители на 60-70 организации и се получи говорилня.“

Решението за следващите формати било организациите да се разделят най-общо казано на две. В едната група да участват тези, които се интересуват от зелени плащания за постоянно затревените площи, а това са предимно животновъдите. В другата група да участват организациите на фермери, които обработват земята и очакват зелени субсидии за екологично насочените площи и диверсификация на културите.

До края на седмицата всички участници в първото обсъждане трябва да внесат предложения относно най-удачните според тях условия за зелените директни плащания.

Оттам нататък събиранията на експертите на агро министерството с двете групи ще са всеки понеделник, като следващия, 16 юни, ще бъде прескочен.

Днес срещата се е водела от зам.-министър Бюрхан Абазов и от Снежана Благоева, директор на дирекция „Директни плащания“ в МЗХ. „Те нямаха отговор на доста от нашите въпроси“, обясни Наталия Тодорова.

Leave a Comment