БСП е готова за оставка на правителството веднага, изборите – след средата на август

Сергей Станишев обяви, че към края на юли може да има вот за парламент, юристи обаче смятат, че срокът за организирането му е прекалено къс

Сергей Станишев„Смятам, че правителството в условията на липса на политическа подкрепа трябва незабавно да си подаде оставката веднага след преодоляване на вота на недоверие.“ С тези думи лидерът на БСП Сергей Станишев откри Националния съвет на партията. Само преди пет дни ГЕРБ внесе петия си вот на недоверие към правителството, който този път е за финансовата политика. Все още парламентът не е насрочил дата за гласуването му, но се очаква това да стане в петък след дебатите, които може да са утре.

„Час по-скоро трябва да дадем правото на хората да се произнесат какъв да бъде следващият парламент, за следващия бюджет, реформите, които са нужни. Хората трябва да дадат сила, независимо на коя партия, за да има резултати и промяна“, заяви Станишев. Той каза, че е напълно реалистично изборите да се проведат в края на юли.

Станишев поиска доверие и мандат от пленума на БСП да организира участието на левицата в предстоящите избори. „БСП има крещяща нужда от промяна, но не само на председателя ѝ“, посочи той.

Станишев заяви, че не съжалява за поетия от БСП управленския мандат. Лидерът подчерта, че няма да подава оставка от председателския пост и няма да прави смени в изпълнителното бюро на партията засега.

Правни експерти коментираха пред Дневник.БГ, че при спазване на всички процедури и срокове, изборите няма как да се насрочат преди средата на август.

Leave a Comment