Асоциация на бенефициентите: Скъпите коли са заменени от АТВ и сайтове за 200 000 лв.

От фонд „Земеделие“ не спазват указанията за Мерки 311 и 312 нито на земеделското министерство, нито на Брюксел
Ивайло Здравков

Ивайло Здравков

„Свидетели сме на поредното своеволие във Държавен фонд „Земеделие“. Ръководството отново не се съобрази с указанията на МЗХ и предприе действия, целящи финансиране на скандалните проекти за директно закупуване на превозни средства по Мерки 311 и 312. От Фонда за пореден път доказаха некомпетентността си да ръководят Разплащателната агенция и нежеланието си да следват заповеди и указания, в следствие на което страдат българските селски райони.“ Това коментира председателят на Българската асоциация на бенефициентите по европейски програми (БАБЕП) Ивайло Здравков.

Заключението на Здравков идва след проведени през последната седмица редица срещи и разговори между представители на БАБЕП, Фонд „Земеделие“(ДФЗ) и Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

В съобщение до медиите от БАБЕП посочват, че управата на Фонда, вместо да отхвърли  проектите със скъпи превозни средства, е наредила те да бъдат само финансово ограничени. Точно тази стъпка обаче Европейската комисия определи като неефективно решение на проблема, тъй като въпросните средства след това няма да бъдат възстановени на държавата ни. При това, ограничението от 47 хил. лв. е приложимо само и единствено за проекти за закупуване на автомобили, и важи само за обособена позиция. Всички останали проекти, включително тези за яхти, самолети, мотори, АТВ-та, ще получат максималния размер на субсидията.

От асоциацията на бенефициентите твърдят, че кандидатите със скандалните проекти са получили право да променят заявленията си за подпомагане и да подменят проектите си за коли с такива за АТВ-та и сайтове за по 200 000 евро.

„Имаме информация, че одобрените проекти за закупуване на превозни средства след вчерашната третата Експертна комисия за осигуряване на прозрачност (ЕКОП) – процедура, предшестваща подписването на догори с Фонда – са над 70“, се казва в съобщението. Единствено при първата ЕКОП бе спазено нареждането на МЗХ за отхвърляне на скандалните проекти. „Имаме сериозни основания да смятаме, че след четвъртата Комисия по прозрачност ще бъдат одобрени основно проекти за яхти, джетове и коли“, заявяват от БАБЕП.

От асоциацията настояват ръководството на Фонда да излезе с официална позиция по въпроса и да обясни на българските граждани къде ще отидат 14 млн. евро (към момента) от Програмата за развитие на селските райони и чии интереси толкова упорито защитава, че си позволява за пореден път публично да погазва нарежданията на Министерството на земеделието и храните.

„Подготвихме писмо, което може да бъде подкрепено от засегнатите кандидат-бенефициенти, чиито проекти няма да бъдат финансирани за сметка на тези за директно закупуване на превозни средства. Ще изпратим писмото до Министерски съвет, ресорните министри и отново до Брюксел“, казва още Здравков

1 Comment

  1. Георги каза:

    Очевидно е че, на тази консултантска фирма голяма част от проектите им не са минали и сега си измислят врели некипели и плюят по служителите от фонда.Естественно е че ще минат проекти които имат най голям брой точки.Какво искат да ми кажат че проекта ми като е за къща за гости и има към нея един микробус и 3 АТВ че не трябва да го одобрят ли,че от какъв зор като имам 70 точки а техните едвам връзват 55.

Leave a Comment