EС е станал износител №1 в света на селскостопански продукти

Ръстът се дължи на увеличения износ на пшеница и ечемик

тирове със стокаЕвропейският съюз е станал износител №1 в света на селскостопанска продукция за 2013 г., съобщи Европейската комисия. На 120 млрд. евро се оценяват извършените продажби към трети страни. Ръстът се дължи най-вече на увеличения износ на пшеница и ечемик предимно към държави от Близкия Изток и Северна Африка. Покачването е с 5,8 на сто е по-слабо в сравнение с предходните години в резултат на забавянето на икономическия растеж в най-богатите страни.

Вносът е останал почти непроменен, като се е свил едва с 0,04%, но ЕС е увеличил търговския си излишък в сектора до 18,6 млрд. евро, съобщава агенция „Франс прес“, цитирана от Investor.bg.

Най-голямо увеличение е отчетено на китайския пазар (19,7%) и в Саудитска Арабия (20,4%). По този начин Поднебесната империя и Хонконг са се издигнали до равнището на Русия – вторият вносител на селскостопански хранителни продукти от Европа с дял от 10 на сто, пише БТА.

Въпреки слабото нарастване от 1,9 на сто Съединените щати остават първият търговски партньор с дял от 13 на сто от износа на ЕС.

Износът на селскостопански хранителни продукти представлява 7 на сто от общия износ на ЕС – на четвърто място след машиностроенето, химическите и фармацевтичните продукти.

Leave a Comment