Сергей Станишев избра да работи в Брюксел, Курумбашев остава тук

Председателят на БСП се е отписал от Народното събрание снощи

Сергей СтанишевПредседателят на БСП Сергей Станишев най-вероятно ще работи в Европейския парламент в Брюксел. Снощи в 17:34 ч той е депозирал в Народното събрание заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му като народен представител.

Заявлението е внесено в последния възможен момент, когато лидерът на социалистите можеше да поиска да се оттегли като народен представител в България, обръща внимание „Дневник“. Според Изборния кодекс мандатът на избраните кандидати за членове на Европейския парламент от България, които заемат друга изборна длъжност, се прекратява 7 дни преди датата на откриване на първото заседание на Европейския парламент. Новите евродепутати ще се съберат на 1 юли.

Въпреки че на пресконференцията веднага след евроизборите Сергей Станишев избягваше отговора на въпроса дали ще стане евродепутат, той все пак бе принуден да отговори и отговорът бе, че остава в София. по всяка вероятност решението тогава не е актуално днес.

Станишев остана втори на евровота заради неочаквания преференциален вот за 15-ия Момчил Неков. Ако избере да отиде в Европарламента, от списъка на евродепутатите-социалисти ще отпадне Петър Курумбашев, който през май напусна и Народното събрание с аргумента, че така ще може да води пълноценна предизборна кампания.

Leave a Comment