Победа в съда! Край на изключването на тока при неплатена сметка

Сдружението за правна помощ на потребителите в Пловдив спечели дело срещу Общите условия на ЕВН Електроснабдяване
Адвокатите Мадлен Кавръкова и Димитър Деков са доволни от първата победа срещу монополиста

Адвокатите Мадлен Кавръкова и Димитър Деков са доволни от първата победа срещу монополиста

Сдружението за правна помощ на потребителите спечели в Пловдивския окръжен съд дело, насочено срещу практиката на ЕВН България Електроснабдяване да изключва електрозахранването на абонати с неплатени сметки. Съдът постановява ЕВН да промени 11 клаузи в Общите условия на договорите, които дружеството сключва с абонатите. „Съдебното решение има изключително значение и ще предизвика корекции в недобросъвестното поведение на ЕВН спрямо клиентите“, обясни адвокат Мадлен Кавръкова от Сдружението за правна помощ на потребителите (СППП). То може да бъде обжалвано от ЕВН Електроснабдяване в двуседмичен срок.

Делото е заведено преди една година. Преди това адвокатите от сдружението са посетили ЕВН, за да поискат дружеството да коригира Общите условия в частта им за изключването на тока при задължения от страна на абонати. Те поискали също така да отпадне и таксата, която ЕВН събира, за да възстанови захранването. От централата на енергийната компания обаче отказали и посъветвали СППП да се обърне към съда.

Председателят на сдружението д-р Димитър Деков даде подробности за решението на съда. Като цялоДимитър Деков съдиите считат прекъсването на електрозахранването към абонатите за крайна мярка. Тя не може да бъде налагана без предварително писмено уведомяване на клиентите, в което да е посочен срок за издължаването им. Съдът смята, че трябва да има критерии, които да определят кога ЕВН Електроснабдяване може да прекъсне тока. При по-малки задължения и по-къс срок, в който те са се натрупали, дружеството не бива да действа по досегашния краен начин. Таксата за включване трябва да отпадне. Въпреки че делото не е заведено от граждани, решението на съда е полза на всички потребители, коментира адвокат Деков.

От сдружението информираха, че ще поискат обезпечение на иска, така че решенията на съда да започнат да се прилагат преди да са влезли в сила. Ако съдът се съгласи, това означава, че дори и ЕВН да обжалва решението, трябва да промени Общите условия.

Според адвокатите тази частична съдебна победа може да се приложи при всички случаи на злоупотреби на монополистите спрямо потребителите. Те обясниха, че пострадалите от изключването на електрозахранването абонати на ЕВН ще могат да поискат обезщетение за срок от 5 години назад, когато съдебното решение влезе в сила.

Адв. Деков информира, че до момента приходите на ЕВН Електроснабдяване от наказателната такса за включване на абованите към мрежата са не по-малки от 1 милион лева. Подобни такси събират и другите двама доставчици на ток за потребителите.

От ЕВН коментираха, че още не са се запознали в детайли със съдебното решение, тъй като то не им е връчено официално, така че да преценят следващите си стъпки, „част от които включват и възможност за обжалване“. Компанията напомня, че вече има изготвен проект на нови Общи Условия, който е внесен за разглеждане и одобрение в ДКЕВР, и който в голямата си част отразява коментари както на „Сдружението за правна помощ на потребителите“, така и на други институции и клиентски организации.

Свързани публикации: 10 адвокати на народа завеждат дела срещу ЕВН, БТК, Пежо и Тъканна банка

Leave a Comment