Шефът на фонд „Земеделие“ атакува челно министър Греков

По повод исканата оставка, Мирослав Николов обвини шефа на земеделието в лични интереси. Отговорът от МЗХ беше: Това не е в моя стил!
Мирослав Николов, а зад него зам.-шефът Виолета Александрова

Мирослав Николов, а зад него зам.-шефът Виолета Александрова

Шефът на фонд „Земеделие“ Мирослав Николов атакува челно земеделския министър проф. Димитър Греков заради вчерашното му изявление, че на 3 юли ще поиска оставката на ръководството на ДФЗ. Днес Николов обвини по националното радио министъра, че поради засегнати лични интереси, свързани с финансиране на негова фирма от фонда, проф. Греков говори за оставки.

Николов се похвали с напълно усвоените благодарение на фонд „Земеделие“ европейски средства през 2013 г.

Мирослав Николов: Фондът забави плащанията на проект на „Греком“

„Не виждам основание към момента да подам оставка. Ние сме първото ръководство, което разплати всички пари. Аз съм си изпълнил ангажиментите“, заяви Николов.

„Искрено се надявам да не е политическа битка за овладяване на Фонда, защото това е едно от най-ресурсните ведомства. Ние имаме годишен бюджет от над 2 млрд. лв. – може да прецените какъв е наистина залогът.

„Единственото конкретно, което съм чул като недоволство и оплакване, беше за проект на самия министър – той изрази пред мен, че се бавят плащанията на негова фирма. Предполагам, че е проект на неговото семейство или род, защото фирмата е „Греком“ и работи в сферата на лозаро-винарския бизнес. Министърът ми каза в разговор, че според него има забавяния и той или неговият представител трябва да получи парите по проекта. Проектът е одобрен. Той имаше допълнителни земи, имаше допълнителни документи, които трябваше да бъдат изискани, за да получи допълнителните пари“, каза още директорът на ДФЗ.

Неприятно съм изненадан, че през последните месеци се води истинска целенасочена кампания за дискредитиране на ръководството. Досега тя беше безадресна, хвърляха се някакви обвинения в публичното пространство без конкретен адресат, но от вчера вече това е самият земеделски министър“, коментира Николов.

Може би се цели да се сложат послушни хора, хора, които да осигуряват финансиране на определени политически кръгове, да не бъдат експерти начело на Фонда, каза още той.

Министър Греков: Забавянията на фонда са толкова много, че направо са недопустими

Димитър ГрековДа оказвам натиск не е част от моя стил на работа. Не съм го правил и няма да работя по този начин и за в бъдеще. Това е позицията на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков по повод обвиненията на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Мирослав Николов.

Министър Греков е категоричен, че единственото, което е изисквал от настоящия ръководител на Фонда е коректност, бързина и работа в интерес на земеделските стопани. „Настоявал съм да се изплащат евросубсидиите на много фирми и земеделски производители, чийто плащания недопустимо са били забавяни. Пред кабинета ми непрекъснато има опашка от хора, на които са били отлагани плащанията, без да им се дава логично обяснение защо. Хората идват при мен и ми доверяват тревогите си. Няма как да стоя и да не правя нищо, когато българските земеделци не получават парите си“, заявява министър Греков. Той е категоричен, че това е основната причина за обтегнатите отношения между Министерството и Фонда.

Според министър Греков проблемът между двете структури изобщо не е заради една или друга фирма, община или дори заради проблемите между ДФЗ и Българската православна църква. „Всички тези въпроси действително седят. Забавянията, в това число и на общините, са толкова много, че направо са недопустими. Тупкането на топката от страна на Фонда продължава, а аз искам те просто да си свършат работата за всички изрядни бенефициенти“, категоричен е Димитър Греков.

По отношение на фирмата ГРЕКОМ министърът обясни, че действително е имал малък дял от нея преди да приеме министерския пост, но предвид новите си отговорности се е отказал от него.  „Почти няма човек, който да не може да бъде укорен за едно или друго, но в конкретния случай не става дума за Димитър Греков или Мирослав Николов. Става дума за две държавни институции, призвани да работят в полза на българските земеделци. Призовавам отново ръководството на ДФЗ да извърши всичко необходимо по стотиците забавени проекти, за да може хората и общините да си получат парите“, казва още министър Димитър Греков.

Свързани публикации: Греков иска оставката на шефовете на фонд „Земеделие“ на 3 юли

Ивайло Здравков: Оставката на фонд „Земеделие“ е най-добрата новина

 

Leave a Comment