Ръководството на фонд „Земеделие“ подаде колективна оставка

Членовете на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) , които присъстваха на заседание в земеделското министерство днес, подадоха колективна оставка. Това съобщиха от пресцентъра на ресорното ведомство, цитирани от бТВ. От ДФЗ си тръгват директорът Мирослав Николов и заместниците му Виолета Александрова, Атидже Алиева – Вели, Татяна Ангелова и Николай Дачев.

Мирослав Николов подаде оставка

Министър Димитър Греков е поискал на заседанието оставката на директора на фонда – Мирослав Николов, който обаче не я е подал. Останалите членове на УС на ДФЗ, присъстващи на срещата в министерството, все пак са се оттеглили от постовете си.

Минути по-рано Николов излезе от заседанието и заяви, че днес не са били взети никакви решения за пари, като първа и единствена точка са били поисканите оставки.

Още в началото на юли министър Греков поиска оставката на ръководството на фонда. По тази причина досега заседания на УС почти не са се провеждали.

В сряда депутати от БСП в парламентарната комисия по земеделие изразиха възмущение от „продължаващите медийни спекулации за напрежение между министър Димитър Греков и ръководството на ДФЗ в лицето на изпълнителния му директор Мирослав Николов”. Народните представители призовават за спиране на „спекулациите” по темата.

Днес пред журналисти шефът на ДФЗ коментира още, че ако си подаде оставката, това означава да предаде българските бенефициенти. Той отрече в ръководената от него институция да има проекти, които да не са били разглеждани въобще.

„На сайта на фонда се изнесе съвсем подробна справка на проектите по 121-ва мярка, относно животновъдите, така че те могат да видят проектите, по които до момента има финансиране. Проектите, които все още са под въпрос, са около 355. За тях трябват средства от гаранционния фонд. Трябва да се вземат решения, които да бъдат или отказани, или ще бъдат финансирани”, допълни Николов.

По-рано животновъди се оплакаха, че има проекти, запазени много дълго време или не са разглеждани. Днес те се събраха на протест срещу фонд „Земеделие“ пред сградата на министерството.

Вчера четири неправителствени огранизации, сред които и най-големите в земеделието – Националната асоциация на зърнопроизводителите и Асоциацията на земеделските производители в България, се подписаха под обръщение, в което остро критикуват работата на фонда.

 

Leave a Comment