Вицепремиерът: Няма проблеми с фонд „Земеделие“, чакаме 1 млрд. по „Околна среда“ скоро

По програма „Регионално развитие“ средствата ще бъдат отблокирани есента, предполага Зинаида Златанова

Взети са всички мерки, за да няма системни проблеми в ДФ „Земеделие“. Това означава, че всичко zinaida-zlatanovaпланирано като проекти и процедури ще бъде направено и бенефициентите ще могат да получат своето финансиране – именно, за да избегнем потенциални загуби в края на годината“, заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в интервю за БНР. Тя добави, че е необходимо да се избере ново ръководство на фонда, което бързо и оперативно да започне изпълнението на задачите.

По отношение на ОП „Околна среда“ вицепремиерът посочи, че са отстранени голяма част от слабостите в системата, които в последните години са довели до спиране на плащанията. „Надявам се до края на този месец можем да отблокираме плащанията по оперативната програма. Това са около 1 млрд. лв.“, каза Златанова. За ОП „Регионално развитие“ тя подчерта, че се работи активно по проверките на двете оси и отстраняването на евентуални слабости. „Това ще стане през есента“, каза вицепремиерът.

В никакъв случай финансовата стабилност не е заплашена по причина европейски средства. Напротив – европейската солидарност е много важен източник за публични разходи, които България ползва от години и ще продължава да полазва. Няма никаква опасност за бюджета от гледна точка на европейските фондове, категорична беше вицепремиерът

 

 

Leave a Comment