Актуализират бюджета, заради КТБ дългът ще нарасне с 3.4 млрд. лв.

Заради намаления износ в хазната няма да постъпят заложените 500 млн. лв. приходи от ДДС

Петър ЧобановБюджетът ще бъде актуализиран, съобщи след редовното заседание на правителството финансовият министър Петър Чобанов. Той предположи, че до края на седмицата новият бюджет ще бъде гласуван от Народното събрание.

2,7% от брутния вътрешен продукт ще бъде дефицитът в актуализирания бюджет. Увеличението му ще е със 725 млн. лева или 0,9 на сто от БВП.

225 млн. лева ще отидат за здравната каса, каза Чобанов. От тях 200 млн. ще са за болнична помощ, а останалите 25 млн. лв. – за осигуряването на лечението на онкоболните. Други 500 млн. лева ще бъдат намалени от приходната част от бюджета, като намалението ще е заради по-ниските постъпления от ДДС от внос.

Чобанов потвърди, че ако се стигне до специален закон за КТБ, в него ще бъде записано да се направят ревизии на физическите и юридическите лица с депозити над 100 000 евро, защото източникът на доходите трябва да бъде доказан.

С 3,4 млрд. лева ще бъде увеличен таванът на дълга в бюджета, което означава, че новият таван ще бъде 21,4 млрд. лева. Има и допълнителна възможност за 2 млрд. лева държавна гаранция за Фонда за гарантиране на влоговете. Самият фонд също ще може да емитира дълг.

Тези ресурси може и да не бъдат използвани, смята Чобанов, като припомни, че в момента има достатъчно пари във фискалния резерв – около 8 млрд. При различните варианти за разрешаването на казуса с Корпоративна търговска банка са за публичен ресурс е между 1,5 млрд. – 2 млрд. лева.

 

Leave a Comment