Оставката на кабинета Орешарски ще се гласува след 6 дни

Бюджетът няма да се актуализира, ГЕРБ постави ултиматум

19a1381fd0d8bbd91f503f629287407c„Оставката на правителството ще бъде гласувана идната сряда, 23 юли“, заяви пред БНР председателят на парламента Михаил Миков. Той все пак уточни, че това ще се случи, ако Пламен Орешарски я внесе.

Бюджетната и здравната комисия в парламента днес подкрепиха актуализацията на бюджета на Здравната каса, но отхвърлиха промените в държавния бюджет. По време на съвместното заседание стана ясно, че от Коалиция за България подкрепят трансфера от 225 млн. лева към здравната каса, както и вдигане на тавана на дълга с 1,7 млрд. лева, а не както е записано в проектозакона за актуализация на държавния бюджет – с 3,4 млрд. лева. Целта на новия дълг е подпомагане на Корпоративна търговска банка.

Финансовият министър Петър Чобанов обясни, че има начин трансферът към касата да бъде направен и без вдигане на дефицита в държавния бюджет, но това също изисква актуализация, тъй като ще се наложи намаляване на разходите на ведомствата.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му няма да влезе в пленарната зала, ако не бъде изпълнено едно условие.

Опозицията иска да се променят законите за МВР и за Сметната палата, в противен случай няма да гласува актуализацията на Здравната каса.

От ГЕРБ се заканиха да влязат в пленарната зала само за гласуване оставката на премиера Пламен Орешарски. Борисов призна, че става въпрос за „извиване на ръце“, но това били условията, които от ГЕРБ поставят.

„Както се събраха за Закона за МВР, за Закона за сметната палата, да си поканят Атака, така както една година им правеха мнозинство, да си гласуват, да си изконсумира всичкото управление тази тройна коалиция, плюс независимите депутати на Бареков. ГЕРБ е опозиция и ще влезем в зала за оставката на Орешарски“, заяви Борисов.

По думите му управляващите искали с проектите за актуализация на бюджета на НЗОК и държавния бюджет да замажат положението и да се „измъкнат до изборите“:

Председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, че най-вероятно оставката на правителството ще бъде гласувана идната сряда, ако Пламен Орешарски я внесе.

Leave a Comment