Кристалина Георгиева: Не казвам „хоп“ преди да съм скочила!

Кристалина Георгиева„Имам едно правило: Не казвам „хоп“ преди да съм скочила.“ Така Кристалина Георгиева отговори на въпроса на бТВ дали не би приема да стане служебен премиер, защото е достатъчно ерудирана, с висок рейтинг и неокаляна. Пояснителният отговор на нашия еврокомисар бе, че към нея не е имало подобно предложение, за да разсъждава варианта.

По повод номинацията ѝ за Върховен комисар по външната политика на ЕС, Георгиева обясни, че нещата са доста сложни. Има пъзел, който трябва да се подреди от партиите до края на август. Аз отговарям на критерия „ниво на компетентност“, но той не е достатъчен, каза тя. Предстои политическото семейство да си подреди кандидатурите и ако аз се вмествам в картината, ще подходя отговорно.“

По повод кризата в Корпоративна търговска банка еврокомисарят заяви, че не разполага с достатъчно информация, за да реши дали държавата трябва да обезпечи всички депозити или само гарантираните от закона. Според нея твърде много се говори и то разнопосочно за това какво се е случило в КТБ, което в момента е вредно. По-добре да се изчака пълно осветляване на картината в банката, сори ако това означава следващият парламент да гласува специален закон, в случай, че интересите на държавата го налагат.

Кристалина Георгиева каза, че е оптимист за бъдещето на България. Политическият елит на страната е малък, какво пречи хората в него да се обединят по няколко големи теми, да заровят томахавката и да изправят страната за две години. Тя си припомни, свое посещение в Индонезия преди 16 години като служител на Световната банка. Азиатската държава е била тогава в тежка икономическа и политическа ситуация. Партиите били в постоянен конфликт по между си, местните власти воювали с централната. Но когато партийните лидери взели решение да се помирят в името на Индонезия, станата тръгнала напред.

На въпроса какво ще прави след края на мандата си като еврокомисар по бедствията, Георгиева зака с усмивка, че къде и да отида, на каквото и позиция да е, тя ще работи за България. „Защото я обичам.“

Leave a Comment