Бум на биологични ферми предимно в Западна Европа отчита ЕС
Европейската сметна палата призова за по-строго прилагане на правилата, тъй като в някои продукти са установени пестициди, антибиотици и ГМО.
Според направена статистика на ЕС, биологичното земеделие е нараснало с бързи темпове през последните десет години (с около 500 000 нови хектар всяка година).
Както броят на биологични земеделски стопанства, така и площите са нараснали с повече от половината в периода между 2003 и 2010 година.
През 2011 г. Европейският съюз имаше 9,60 милиона хектара земя с биологичното земеделие. Предишната година, е имало повече от 186 000 такива ферми, регистрирани във тогавашния блок от 27 страни-членки.
В ЕС има стандарти за биологично земеделие, които засягат използването на химикали, пестициди, торове и животински лекарства, както и хуманно отношение към животните. Генетично модифицирани организми нямат право да се използват в биологичното земеделие.
Данните сочат, че обикновено биологичните производители са по-млади в сравненис с традиционните земеделски стопани в ЕС. През 2010 г., около 61,3% от органичните фермери са под 55 години, в сравнение с 44,2% в небиологичното земеделие.
Повечето органични ферми се намират в по-старите страни-членки на ЕС
По-голямата част от стопанствата (83%) и площите (78%), използвани за биологично земеделие са са в 15-те „по-стари“ страни-членки – тези, които са се присъединили към Европейския съюз преди 2004 г., като Франция, Италия, Германия, Белгия и Великобритания.
Европейският съюз отдава голяма част от това на националното и европейско законодателство.
В 12-те страни, присъединили се към ЕС от 2004 г. насам, с изключение на Хърватия, която се присъедини миналата година, също се наблюдава ръст в биологичното земеделие, в съответствие с изпълнителната власт на ЕС.
Биологичното земеделие е нараснало с 13% на година между 2002 г. и 2011 г., а броят на стопанствата, се е учеличил десет пъти между 2003 и 2010 година.
Постоянни пасища съставляват най-големият дял на такова земеделие (45%), следвани от зърнените култури (15%) и постоянни култури (13%). Животновъдство представлява 1%.
През месец март Европейската комисия публикува предложения за допълнителни правила относно биологичното земеделие, насочени към укрепване и хармонизиране на законодателството в областта на сектора.
„Комисията търси повече и по-добро биологично земеделие в ЕС като консолидира доверието на потребителите в биологичните продукти и като премахва пречки за развитието на органичното земеделие“, заяви Дачиан Чолош, европейският комисар по селското стопанство и развитието на селските райони.
Производителите могат да кандидатстват за етикети за органична храни за своите продукти, за да информират потребителите, че храната им е произведена по биологичен начин.
Европейската сметна палата призова за по-строго прилагане на правилата за биологично земеделие. Продукти, представени като такива са били установени да съдържат пестициди, антибиотици или ГМО.
Според Комисията органичната храна е отговор на растящото потребителско търсене „, докато в същото време осигурява обществени блага като гарантира опазване на околната среда, хуманно отношение към животните, както и развитие на селските райони“.
Източник: http://www.euractiv.com