30 юли: Терминаторът Арнолд Шварценегер – от дрипите до богатството

Днес актьорът два пъти губернатор на Калифорния става на 67 г.

Арнолд Шварценегер на 67 г.С трудно за произнасяне фамилно име и твърд австрийски акцент, кой би си помислил, че един културист  от малко европейско селище ще се превърне в една от най-големите звезди на Холивуд, ще се ожени за член от  престижното семейство Кенеди, ще натрупа богатство чрез хитри инвестиции и един ден ще бъде и губернатора на Калифорния?

Невероятната история на супер-звездата Арнолд Шварценегер е една истинска „от дрипи до богатство“ история на бедния имигрант, който преуспява в страната на възможностите – Съединените американски щати.

Арнолд, който днес става на 67 г., е роден на 30 юли, 1947 в град Тал, Австрия и от ранна възраст, проявява силен интерес към физическата форма и бодибилдинга, като участва  в няколко малки състезания в Европа. Въпреки това, едва когато емигрира в САЩ през 1968 г. на крехката възраст от 21 години, той започва да трупа слава. До началото на 1970-те години, широката общественост  гледа на бодибилдинга като на доста странен спорт и дори като на „цирк“. Въпреки това, канадските братя Бен и Джо Уейдър, решени да променят мнението за спорта и да му спечелят уважение, наемат Арнолд за лице на тяхната кампания. През следващото десетилетие, като се започне от 1970 г., Шварценегер доминира сцената на културизма като печели пет титли Мистър Вселена и седем Мистър Олимпия, и с това, той се превръща в главна спортна икона, генерира нова международна публика за бодибилдинг и фитнес членовете се увеличават с десетките хиляди … А бизнес империята на братя Уейдър процъфтява и достига до всички краища на земното кълбо.

Шварценегер като Конан

Шварценегер като Конан

Сцената на културизма е тясна за стремежите на Шварценегер  и той дебютира на екрана като „Arnold Strong“ в нискобюджетния „Херкулес в Ню Йорк“ (1969). След това режисьорът Боб Rafelson му дава роля и в „Остани гладен“ (1976), за който Арнолд печели Златен глобус за „Най-добър дебют в игрален филм“. Арнолд играе и в комедията „Злодеят“(1979) , и в добре приетия телевизионния филм „Историята на Джейн Мансфийлд“ (1980). Но това, което наистина е нужно на Арнолд е роля на супер герой или войн в голяма продукция, която да използва физиката му и му дава възможност да покаже актьорските си заложби и странното си чувство за хумор.

„Конан Варварина“ (1982) е точната роля. „Конан“ се превръща хит в целия свят и последван бързо от продължение озаглавено „Конан Разрушителя“(1984). Ако „Конан“ е началният скок на филмовата кариера на Арнолд, то следващата му роля затвърждава позицията на Арнолд като световна звезда. Заснет със сравнително скромен бюджет, научнофантастичния трилър „Терминатор“(1984) е изключително успешен в световен мащаб и слага началото една от най-печелившите филмови поредици в историята. Фразата „I’ll be back“ бързо се превръща в част от популярната култура по целия свят. Шварценегер става популярен сред  екшън фенове и през следващите няколко години пожънва небивал  успех с роли, изобразяващ безпощадни герои, които използват своите юмруци, пистолети и остроумни фрази. Комедията „Близнаци“(1988), с участието на Дани де Вито е хит и печели на Арнолд нови фенове, които виждат по-комедийната страна на актьора.

Грандиозният „Зов за завръщане“(1990) и „Ченге в детската градина“ (1990) са  успешни бокс офис изпълния на Арнолд, и той е на път да се върне в позната територия с режисьора Джеймс Камерън в „Терминатор 2: Денят на страшния съд“ (1991). Този път, бюджетът на продукцията е нараснал от $ 6,500,000 (бюджтът на първия филм)до $ 100 милиона, и това си проличава с невероятните специални ефекти, напрегнатите преследвания и каскади, както и визуалните ефекти. „Терминатор 2“ е апогеят във филмова кариера на Арнолд към днешна дата и той е избран за „Интернационална Звезда на Десетилетието“ от Националната асоциация на собствениците на киносалони.

Любопитно е, че следващия му филм „Последният екшън герой“ (1993) връща Арнолд обратно на Земята с твърд тъп звук, след като сюжетна линия е твърде странна, сложна и трудна за проследяване. Затова първоначално филмът е финансова катастрофа. Арнолд се връща към своя добър приятел, режисьора Джеймс Камерън и химията между тях определено е налице, след като шпионският трилър „Истински лъжи“(1994) с участието на Джейми Лий Къртис и Том Арнолд е хитът на 1994!

След „Истински лъжи“(1994), Шварценегер решава да се насочи към по-семейно-тематични филми с „Джуниър“(1994 г.) и „Коледата невъзможна“ (1996). Но той все още намира време да задоволи екшън феновете си с „Батман и Робин“(1997 г.) и „Краят на дните“(1999). След като филмите „Шестият ден“(2000) и „Косвени Жертви“ (2002)не са добре приети, Шварценегер отново се завръща успешно на екрана с „Терминатор 3: Бунтът на машините“(2003).

През 2003 г поема политически пост като губернатор на Калифорния, и прекратява филмовата си кариера в обозримо бъдеще.

През 2010 той се снима в хита „Непобедимите“, като част от филма бива заснета в България. След успеха му, идва и продължението „Непобедимите 2“ (2012).

Шварценегер се жени за телевизионната журналистка Мария Шрайвър през април, 1986 г. и двойката има четири деца.

Leave a Comment