ЕК подписа Споразумението за партньорство с България през 2014-2020 г.

9.8 млрд. евро е рамката на европейските фондове

сградата на ЕК в БлюкселЕвропейската комисия подписа на 7 август Споразумението за партньорство с България във връзка с прилагането на Европейските структурни и инвестиционни фондове през програмен период 2014-2020 година, съобщиха от правителствения пресцентър.

Споразумението за партньорство е националният стратегически документ, очертаващ рамката за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България през програмния период 2014-2020 г. Това е документът, в който се определя стратегията на страната ни и нейните приоритети за изпълнение на Кохезионната политика на ЕС, Общата селскостопанска политика и Общата политика в областта на рибарството.

Инвестициите са на обща стойност 9,8 млрд. евро. От тях 7.6 млрд. евро ще е финансирането по линия на политиката на сближаване от структурните и кохезионния фонд.  2.3 млрд. евро са за развитие на селските райони и 88 млн. евро за рибарство и морско дело.

Документът беше разработен в диалог и с широкото участие на всички партньори – държавната администрация, регионалните и местни власти, социално-икономическите партньори, академичната общност, редица неправителствени организации, медии и други.

 

Leave a Comment