Проф. Станков ще подготви стратегии за родните зеленчуци, плодове и грозде

Очаква се служебният министър да назначи нови заместници до края на работния ден
рокадата на Найденов със Станков

Новият министър бе посрещнат с хляб и сол

С хляб и сол бе посрещнат в Министерството на земеделието и храните служебният министър проф. Иван Станков. Мирослав Найденов му предаде властта с пожеланието „да бъде добре приет в този прекрасен дом, най-хубавата сграда, заредена с история и емоции и която аз успях да опазя от намерението на някои други институции да я придобият.“

Проф. Станков разкри амбициите си да подготви основата и стратегиите за развитие на изостанали сектори като зеленчукопроизводството, овощарството, лозарството, както и всички направления  в животновъдството, планинските райони и биоземеделието. „Това са проблеми, задълбочени с времето, и днес не можем да приемем за нормално, че половината от млякото, месото и зеленчуците са вносни“, каза дипломатично ректорът на Старозагорския институт.

От своя страна Найденов заяви, че хамбарите са пълни, липсват задължения, а поетите ангажименти са изпълнени. Той пожела на служебния министър да подготви правилното и пълно усвояване на договорените 7.5 милиарда лева за земеделските производители.

Бившият министър каза още, че управляваното от него ведомство е свършило добра работа в сферата на безопасността на храните и здравето на животните, а горският сектор е напълно реформиран. „Рибарство“ е във финален устрем за усвояване на средства по оперативната програма“, каза още Найденов.

Той подари на новия министър химикалка „Паркър“, за да подписва с нея и икона на Св. Георги Победоносец – покровител на земеделците. Като симпатичен жест проф. Станков оцени празната рамка, която Найденов му връчи. След двумесечния мандат на служебния министър портрета му ще бъде поставен в нея и ще остане като история в сградата на министерството.

Проф. Иван Станков ще има важна среща за обсъждане на новата селскостопанска политика в Брюксел още идния понеделник, на 18 март.  Новият министър изрази увереност, че предшественикът му ще помага в бъдещата работа.

Екипът на министерството ще се определи до края на работния ден, но по всяка вероятност досегашните заместници ще бъдат освободени.

 

Leave a Comment