Б. Борисов: След 5 октомври няма да има какво да ядем

ГЕРБ няма да прави коалиция с реформаторите и няма да съставя правителство ако не вкара 121 депутати

Бойко Борисов„България ще влезе в толкова тежък свредел на нестабилност, че няма да има какво да ядем, не да строим магистрали, не да строим мостове и зали, няма да има какво да се яде. Това аз искам да го знаят и да спрат да си играят на политиканстване и на кой какъв е с дреболии“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов тази сутрин по БНТ. Според него е напълно възможно служебното провителство да продължи да управлява страната и след изборите.

Борисов отхвърли възможността за следизборна коалиция с Реформаторския блок и ги призова „да започнат да се държат като нормална партия“.

Той обяви, че ако партията му не получи необходимите 121 места, за да формира мнозинство в новия парламент, ще върне мандата за съставяне на правителство. „Аз не се съгласявам, ГЕРБ не участва в коалиция, в която политическият лидер не носи отговорност“, посочи Бойко Борисов. „Година и два месеца се нагледахме единият лидер да е в Брюксел, а другият – в сараите“, каза той.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че министрите в служебния кабинет – на вътрешните работи, на външните работи, на правосъдието, на отбраната, на образованието, са дейни активисти на Реформаторския блок. „Премиерът Близнашки, още когато събирахме подписите, работеше с реформаторите. „Нито аз, нито партията има нещо общо с назначенията“, каза той.

„БСП се потопиха, все едно не са управлявали, за два месеца искат всичките негативи да ги прехвърлят на мен. Когато съм бил на власт, аз съм носил отговорност. За тези година и два месеца по никакъв начин не мога да нося отговорност за БСП, ДПС и „Атака“ и за техните безобразия“, категоричен бе Борисов и добави: „Ние амбиции нямаме. Демокрацията е нещо много хубаво, за което преди 24 години скачахме по площадите от радост. Българите отиват на избори, избират мнозинство… Когато народът те подреди първи, тогава имаш амбиции и си длъжен да взимаш решения.“

По повод енергийната система на страната, Бойко Борисов каза: „Цялата непрозрачност с „Уестингхаус“ ни поставя в хипотеза да гадаем, дори проф. Близнашки каза, че още не може да разбере какво са подписали, коментира Борисов подписания договор в последните дни на правителството „Орешарски… В момента продукцията на единия реактор от „Козлодуй“ отива в загуби по електропреносна мрежа и по сградите на хората. По-добре да извадим 5 млрд. евро да ги подарим на хората да си санират блоковете, с което ще им паднат сметката с по 30-40%. Ще урбанизираме градовете. Това е програмата на ГЕРБ в енергийната сфера“, обясни той.

 

Leave a Comment