62-ма оризопроизводители са подали документи за de minimis

62-ма оризопроизводители са подали документи за държавна помощ по схемата de minimis. Те са декларирали за подпомагане общо 86,5 хиляди декара оризови полета в областите Пазарджик, Пловдив и Стара Загора. Най-много са заявените площи в област Пловдив – 68 000 дка. Срокът за кандидатстване изтече на 8 август.

Площите с ориз в трите области до последно бяха неясни, тъй като заради дъждовното време жътвата продължи и през началото на месец май. В Пловдивска област посевите вероятно ще са върху 45 000.

Оризопроизводителите ще получат субсидия до 7,20 лева на декар засята площ. Общият ресурс по схемата de minimis за сектора, одобрен от Управителния съвет на ДФ „Земеделие“, е 250 000 лв. Помощта се отпуска за покриване на част от разходите за купуване на поливна вода от „Напоителни системи” – ЕАД. Право на субсидията имат физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани като земеделски производители по реда на Наредба № 3, които нямат задължения към сържавния бюджет, ДФЗ и „Напоителни системи“.

ориз

Сключването на договорите по схемата и изплащането на средствата трябва да приключи до 28 август 2014 г.

Според правилата за предоставяне на помощта de minimis един земеделски производител не може да получи повече от 15 000 евро (29 337,45 лева) за период от три данъчни години (2012 г. – 2014 г.)

Leave a Comment