1165 бездомни вече хора от Мизия искат оставката на областния упрвител

От администрацията бавят деактуването на терена, където трябва да се настанят фургоните за останалите без покрив
Кметът на Мизия Виолин Крушовенски обяви, че идната седмица бездомните заради наводнението

Мизия, рухнали къши

Мизия, рухнали къши

жители на Мизия ще поискат оставката на областния управител на Враца Венцислав Василев. Хората без покрив вече наброяват 1165. Оставката ще се иска „заради бездействие по превенция на язовирите, които ни заляха и заради чиновническите спънки, които пречат бързо да се справим с последствията от бедствието“, обясни кметът.

Освен Василев, жителите на най-засегнатия град, ще настояват от паста заместник-областен управител да се оттегли и Иван Даков. „В ресора на Даков влизат училищата, но той дойде в бедстваща Мизия само за час по време на посещението на социалния министър Йордан Христосков. Зам-областния управител дори не се поинтересува как ще откриваме учебна година при условие, че 2 училища и детска градина сериозно са засегнати от потопа“, поясни кметът Крушовенски.
В отводнените досега 420 имота в Мизия стихията напълно е заличила 23 къщи, а 50 са пред срутване. Това е установила при огледите си комисията от архитекти доброволци. 206 сгради пък се нуждаят от сериозен ремонт и едва 93 са оцелели като конструкция, но пък са останали без никаква покъщнина.
В началото на следващата седмица предстои да бъде направен оглед на още 243 отводнени къщи. През почивните дни в града продължават да работят 73 помпи. Най-ниската част на Мизия се е превърнала в блато и водата там все още е около метър. До 78 къщи достъпа още се осъществява само с лодки. Голяма е вероятността 2/3 от тях да се срутят или пък да са напълно негодни за обитаване.
В същото време се бави изграждането на предвиденото селище от фургони за останалите без дом поради необясними бюрократични спънки. В кризисния щаб чакат окончателното становище на областния управител на Враца Венцислав Василев, който трябва да деактува терена, където ще бъдат разположени фургоните за останалите без покрив. Това е площадка до закритата жп гара на някогашната теснолинейка и земята е държавна собственост.
„Още в първите дни след водното бедствие направихме искане към губернатора за деактуване на терена и предоставянето му на общината, но отговор няма“, каза шефът на кризиния щаб Николай Нековски. Самата подготовка на площадката за фургонното селище ще отнеме още време, защото трябва да бъдат прекарани ток, вода, да бъде почистен и бетониран терена.
На този временен покрив ще разчитат 1 165 мизийци, чийто домове са рухнали или са негодни за живеене. В момента в центъра на Мизия са разположени 3 фургона за мостра и да могат хората да ги видят и да се ориентират какви вещи могат да вземат със себе си в тях.

Leave a Comment