Копа Кожека иска по-ранна дата на директните плащания заради руското ембарго

Организацията призовава ЕК да започне наблюдение върху маржа на печалбата на хранителните вериги

Европейската организация на фермери и кооперативи Копа Кожека е изпратила писмо до комисаря по земеделие Дачиан Чолош, в което призова за бърз и ефективен отговор на кризата, удряща европейския селскостопански сектор в резултат на руската забрана върху земеделските продукти.

Президентът на Кожека Кристиан Пеис обясни, че Копа-Кожека е отправила искане към Европейската комисия да предприеме действия с всички средства, с които разполага. Например: да приложи извънредни мерки на пазара, като изкупуване на земеделски продукт, да ускори датата на плащане на директните субсидии, да въведе по-бързо промоционалните кампании за стимулиране на ново търсене и да избърза със сключване на някои споразумения за свободна търговия с държави, които не са членки на ЕС .

Президентът на Копа Алберт Ян Маат, предупреди: „Цените на бързо развалящите се продукти като плодове,

 Президентът на Копа-Кожека Алберт Ян Маат

Президентът на Копа Кожека Алберт Ян Маат

зеленчуци и пресни млечни продукти вече са под натиск. Цените на други продукти, засегнати от забраната, също ще бъдат подложени на натиск. Руското ембарго ще удари лошо земеделския сектор. Трудната ситуация на европейския пазара на свинско месо е пример в това отношение, тъй като той вече беше засегнат от забрана, наложена от руснаците от началото на тази година.“

Копа- Кожека вече прави начална оценка на размера на щетите. Г-н Маат подчерта, че според първоначалния анализ щетите ще бъде много повече от наличните 400 милиона евро, с които разполага кризисния фонд на ОСП. За тази ситуация не е виновна хранително-вкусовата промишленост. „Това е резултат от международната политика, но въпреки това именно нашият сектор е ударен най-тежко. Заради това подкрепата, която ще бъде необходима, не трябва да се финансира само от бюджета на ОСП, но и от други фондове „.

Предвид мащаба и скоростта на тази криза, наблюдение на маржовете на печалба в рамките на хранителните вериги, също ще бъде от голямо значение за овладяване на потенциала спекулации. ЕС трябва да осигури координацията между държавите-членки и да се гарантира, че допълнителни национални средства се освобождават, за да се справят с кризата. Завършвайки, президентите предупредиха, че е неприемливо селското стопанство на ЕС да носи бремето на руско-украинската криза. Трябва да бъдат предприети по-решителни действия.

Източник: http://agri.eu/dacian-ciolos-calls-for-immediate-action-on-russian-agri-food-ban-news6037.html

Leave a Comment