„Напоителни системи“ три месеца без заплати, МЗХ с мъгливи обещания

Над фирмата тегнат големи дългове и лошо финансово състояние на държавата 
През март т.г. служители на държавната фирма излязоха на протести

През март т.г. служители на държавната фирма излязоха на протести

„Ще работим за осигуряване поне на част от заплатите в „Напоителни системи“. Това заяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев на среща с представители на синдикалните организации от дружеството. Преговарящите обясниха, че служителите са взели за последно част от заплатите си през май и вече три месеца не получават нищо. Задълженията на фирмата към служителите е 2 млн. лв. В отговор министър Грудев похвали състава, че си върши работата отлично.

Министърът обясни, че над държавната фирма тегнат два сериозни проблема – огромната задлъжнялост на дружеството, която по думите му е около 19 милиона, и влошената финансова ситуация на държавата.

От синдикалните организации заявиха, че според Закона за водите дружеството е трябвало да получи финансови средства от бюджета до края на март 2014 г., но това така и не се е случило.

Според министър Грудев трайното решение на проблемите в „Напоителни системи“ може да дойде след реализирането на проекта на Световната банка, който трябва да очертае визията за развитието на хидромелиоративния сектор в България.

Преди повече от година служебният министър проф. Иван Станков също бе изразил надежда, че заемът от Световната банка за обновяване на напоителните съоръжения ще реши проблема на дружеството.

 

Leave a Comment