Брюксел решава днес шансовете на Кристалина Георгиева

Полша и Великобритания изглежда, че стоят зад нашата кандидатура за поста върховен представител на ЕС за външната политика

Днес следобед в Брюксел държавните и правителствени ръководители на 28-те страни членки ще се срещнат на извънредна среща на върха, на която се очаква да бъде взето решение кой ще наследи белгиеца Херман ван Ромпой на поста председател на Европейския съвет и британката Катрин Аштън на позицията върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. Както е известно, България номинира Кристалина Георгиева за втория пост.

CroppedПрез първата или втората седмица на септември избраният за председател на ЕК бивш люксембургски премиер Жан-Клод Юнкер ще оповести и разпределението на портфейлите в своя екип.

Съревнованието за постове в ЕС ще приключи едва през октомври, когато Европейският парламент вече ще е провел изслушванията на кандидат-комисарите и ще гласува състава на Комисията. Официално мандатът й трябва да започне от 1 ноември.

Един от популярните принципи на компромиса в ЕС гласи, че нищо не е договорено, докато не е договорено всичко, се казва в коментар на БТА.

Бившият люксембургски премиер разполага само с пет дамски номинации за поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността –Кристалина Георгиева (България), Сесилия Малмстрьом (Швеция), Вера Юрова(Чехия), Федерика Могерини (Италия) и Аленка Братушек (Словения). Има вероятност Юнкер да е получил още две кандидатури на жени от Дания и Холандия, които не обявиха публично своите предложения. Продължава да се чака предложението на Белгия, където преговорите за сформиране на правителство не са приключили, но предвиждат споразумение за това коя партия да излъчи кандидата за еврокомисар. Говори се, че от страна на социаледемократите това може да бъде евродепутатката Мариане Тисен.

След бурното й първоначално отхвърляне, италианският външен министър Федерика Могерини има

Федерика Могерини

Федерика Могерини

сериозни шансове да оглави външната политика на Съюза. Като нейни предимства за поста се изтъкват пола й, принадлежността й към социалдемократическото политическо семейство и перфектното владеене на английски и френски. Като недостатък се сочат недостатъчно категоричното отношение към Русия и липсата на външнополитически опит.

Сайтът „Юрактив“ обаче писа преди два дни, че германският канцлер Ангела Меркел ще отстъпи днес пред италианския премиер Матео Ренци за номинацията на Могерини, тъй като се нуждае от неговата подкрепа за осъществяването на икономически реформи в ЕС.

Въпреки масираната кампания в полза на Могерини, като сериозен кандидат за външнополитическия пост продължава да се споменава и името на еврокомисаря от България за хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева. Френският вестник „Монд“ публикува вчера жлъчна статия за Могерини, в която предрече, че избирането й за върховен представител на ЕС ще бъде „тъжен ден за Европа“. Изданието подчертава нейната неопитност и липсата на „лична аура“, която да допълни влиянието на поста, към който се стреми италианката.

Според електронното издание „Юрактив“ Варшава е склонна да подкрепи днес българката Георгиева в замяна на икономически ресор за действителния кандидат за еврокомисар, който ще издигне впоследствие.

Против кандидатурата на Могерини изглежда застава и Великобритания. Тази седмица Би Би Си публикува обзорен материал и цитира мнението на анализатора от центъра „Оупън Юръп“ Павел Свидлицки, според когото италианската кандидатура е прекалено спорна, докато българката би била подходяща да оглави европейската външна политика включително и заради това, че по този начин една от важните позиции би била дадена на източноевропеец. От Лондон преди месец се чуха и първите гласове за това че именно Кристалина Георгиева трябва да бъде приемник на Аштън.

Leave a Comment