2 септември: Вечно младият Киану Рийвс става на 50

Животът му е белязан от разтърсващи лични трагедии. Той е непредсказуем, будист и пацифист

Киану РийвсЕдин от най-магнетичните артисти на кълбото – Нео от „Матрицата“, малкият Буда, Сидхарта, от едноименния филм на Белтолучи – Киану Рийвс, най-неочаквано става днес на 50 години. Неочаквано, защото времето някак си не оставя следи върху него.

Киану Рийвс е роден в Бейрут, Ливан на 2 септември 1964 г. Майка му е англичанка, а баща му е американец, чиито хавайски, китайски и английски произход, допринасят за екзотичния външен вид на сина му и необичайното му име, което на хавайски означава „хладен бриз над планините“. Детството му е белязано от нестабилност и промени, защото родителите му развеждат, когато актьорът е на 2 години. В действителност, Рийвс няма близки отношения с баща си, тъй като той работи като неквалифициран работник и изкарва дипломата си за средно образование докато лежи в затвора в Хавай за продажба на кокаин. Докато израства, Рийвс често се мести – първо в Австралия, а по-късно в Ню Йорк и Торонто, а майка му се жени и развежда на няколко пъти. Той сменя 4 гимназии преди да прекъсне учението си когато е на 17 години.

На 16, той участва в реклама на Coca-Cola, и има роля в канадския сериал „Hangin ‘In“. По-късно участва в реклама за корнфлейкс (Kellogg’s Corn Flakes) и прекарва едно лято да учи актьорско майсторство в театър Hedgerow в Пенсилвания. На 22 години, Рийвс заминава за Холивуд и спи на дивана на бившия си втори баща преди да се премести в собствен апартамент. В ранните  си роли, той играе хокей с Роб Лоу и Патрик Суейзи в „Млада кръв“, и е в ролята на проблемен тийнейджър в „Брегът на реката“ с Криспин Глоувър и Денис Хопър. Киапу прави своя пробив през 1989 г., когато 25 годишния актьор играе тийнейджър в „Чудесното приключение на Бил и Тед“. През 1994 г. „Скорост“ ​​с участието на Сандра Бълок го превръща в първокласен актьор .

Въпреки огромния успеха на филма, който променя имиджа му, непредвидимият Рийвс отказа да следва схеми, създадени от други актьори, които изведнъж са се превърнали в суперзвезди. Той отхвърля роли в няколко известни екшън филми, включително и в „Скорост  ​​2“ (1997 г.) и се въръща в Канада, за да играе „Хамлет“ на сцената.

През 1999 г. Рийвс е избран да играе главната роля в „Матрицата“, който се превръща в световен хит. Въпреки че по-рано отхвърля участие в продължението на „Скорост“​​, този път подписва участие за не едно, а две продължения на магахита.

Благодарение на големия интерес от страна на публиката, Рийвс отнови си партнира с Бълок в „Къщата на езерото“ (2006) – научно-фантастичен романтичен филм, базиран на южнокорейския филм „Il Mare“ (2000).

През 2008 Рийвс участва във филмите “Улични крале” и “Денят, в който Земята спря”.

18 години минават през Киану Рийвс без да оставят видими следи

18 години са минали през Киану Рийвс без да оставят видими следи

Въпреки професионалните си успехи живота на актьора преживява от не малко трагедии. Като млад най-добрият приятел на Рийвс е Ривър Финикс. Те са толкова близки, че дори се шегуват за заснемане на „Ромео и Жулиета“ с Рийвс като Ромео и Финикс като Жулиета. Рийвс снима „Скорост“, ​​когато Финикс умира от свръхдоза. През 1999 г. актьорът и приятелката му – актрисата Дженифър Сайм, са съкрушени от смъртта на дъщеря им Ава Арчър Рийвс, която е мъртвородена. Две години по-късно Сайм, която никога не се възстановява от загубата, умира в автомобилна катастрофа. Рийвс запазва мълчание за инцидента, също както когато в началото на 90-те години сестра му Ким е диагностицирана с левкемия, но за щастие успява да се пребори с болестта. Само близките му приятели знаят колко скръб е преживял Рийвс заради загубата на дъщеря си и приятелката си в такъв кратък период от време, както и болката му заради заболяването на сестра му.

По време на дългата си кариера от време на време Рийвс има навика да изчезва от Холивуд за известно време в даден момент. Той е известен с това, че е щедър с парите си, като прави големи дарения за благотворителност и задкулисните работници на филмите му. Твърди се, че актьорът е похарчил около 5 милиона долара за медицинските грижи за сестра си и е дарил 70% от изкараното от „Матрицата“ на болници за лекуването на пациенти болни от левкемия.

Будист и пацифист, той се противопоставя на войната и е отхвърлил няколко филма, защото ролите са изглеждали твърде насилствени.

От друга страна не рядко медиите се питат на шега дали чаровния актьор не е вампир или безсмъртен като дори твърдят, че той е френския актьор Пол Моне, който е живял в края на 19 и началото на 20 век. Други дори смятат, че той е живял още през 16 век като го сравняват с портрет на неизвестен човек от това време. Според тях ако Рийвс не е безсмъртен, то тогава пътува във времето. Всичко това е заради факта, че дори на 50 години филмовата звезда изглежда така както е изглеждал на 20, ако не и по-харизматчен. И по нищо не личи годините да му се отразяват.

1 Comment

  1. Мартин Иванов каза:

    Не знаех че е роден в Ливам. Доста интересна съдба.

Leave a Comment