Институтът по овощарство пуска есента разсад от праскови като понички

За втора година ще се предлага посадъчен материал от сливо-кайсията на проф. Живондов

праскови като поничкиИнститутът по овощарство в Пловдив ще предложи на производителите на плодове ограничено количество разсад от три испански сорта праскови и един нектарини. Продажбите ще стартират през ноември след листопада. Уникалното при плодовете е формата им, която проф. Аргир Живондов оприличи на понички. Миналата година професорът внесе от Испания разсадите, а през тази институтът ще пусне за продажба ограничен брой посадъчен материал. „Няколко стотин ще са“, разкри проф. Живондов и добави, че през следващата бройките ще са значително повече.

Прасковите като понички са много по-сладки на вкус и по-удобни за консумация заради формата си, поясни експертът. В Испания те се продават на тройно по-висока цена от познатите прасковени сортове. Месото им е бяло и сочно. При новия сорт нектарина е жълто.

Проф. Аргир Живондов, който е автор на уникалния плод Стандесто – кръстоска между слива и кайсия,

проф. Аргир Живондов

Проф. Живондов с албума за уникалната кръстоска Стандесто

информира, че през ноември за втора година институтът в Пловдив ще предлага разсад и от него. Посадъчният материал от сливо-кайсията ще е само с лев по-скъп и ще струва 6 лева. Не повече от 1000 фиданки ще бъдат обявени за продан. Стандесто ще се предлага заедно с дръвчета опрашители. На всеки 10 разсада на сливо-кайсии трябва да има поне два опрашителя, поясни проф. Живондов. Той добави, че добре бъдещото насаждение от стандесто да е в близост до сливова градина.

Leave a Comment